Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Toename gevaarlijke schimmelinfecties na transplantatie

Aspergillus fumigatusHet aantal mensen in Duitsland dat na een transplantatie gevaarlijke schimmelinfecties oploopt, neemt snel toe. Een door de EU gefinancierd onderzoek moet het mogelijk maken dergelijke infecties in een vroeg stadium te herkennen en te behandelen.

In heel Duitsland werden afgelopen jaar 5.000 mensen ziek van de zogenaamde Aspergillus fumigatus-schimmel, terwijl dat er vijf jaar geleden nog maar 4.000 waren. Vooral mensen met een verzwakt immuunsysteem ontwikkelen deze aspergillose; behalve transplantatiepatiënten zijn dat ook mensen die chemotherapie ondergaan. In de meeste gevallen raken de longen geïnfecteerd, en de hersenen. De helft van de patiënten overlijdt.

De Europese Unie heeft een project onder leiding van de universiteit van Würzburg met drie miljoen euro gefinancierd. Het belangrijkste doel van dit project is tests te ontwikkelen waarmee de infectie in een vroeg stadium op te sporen is. Daarnaast is er volgens de onderzoekers behoefte aan nieuwe, effectievere en goedkopere therapieën.

De Aspergillus fumigatus-schimmel komt overal voor, tot in de neus van gezonde mensen aan toe. Maar iemand met een normaal functionerend immuunsysteem merkt er niets van dat hij sporen van de schimmel inademt, omdat die vrijwel meteen onschadelijk gemaakt worden. Sommige mensen van wie het immuunsysteem niet door medicijnen verzwakt is reageren wel licht op de schimmel, bijvoorbeeld met astma. Onderdeel van het onderzoek in Würzburg is ook, uit te zoeken hoe dit komt. Ten slotte hopen de onderzoekers een vaccin te ontwikkelen.

sterren Gepubliceerd: maandag 14-04-2008
Bron: Welt online | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier