Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Dialyse in Purmerend eindelijk van start

Door Merel Dercksen 

Foto: Waterland ziekenhuis

Met bijna een jaar vertraging, is er deze maand toch een dialysecentrum in het Waterlandziekenhuis in Purmerend gekomen. PatiŽnten uit de regio hoeven nu minder ver te reizen en omdat de medische eindverantwoordelijkheid bij nefrologen uit andere Noord-Hollandse ziekenhuizen ligt, kunnen zij bij hun eigen artsen onder behandeling blijven.

Het Waterlandziekenhuis werkt voor de dialyseafdeling samen met het Westfriesgasthuis in Hoorn en het Zaans Medisch Centrum. De ziekenhuizen hebben hiervoor een aparte B.V. opgericht: Codia Waterland b.v. De planning was, dat de gezamenlijk dialyseafdeling in 2008 of begin van dit jaar zou openen. Uiteindelijk is deze maand de eerste patiŽnt gestart.

In Purmerend kunnen nu 24 patiŽnten terecht voor low-care hemodialyse. Zij blijven onder behandeling van hun nefrologen in het Westfriesgasthuis of het Zaans Medisch Centrum. Er is ruimte om op termijn uit te breiden naar 10 dialysestoelen, dus naar 40 patiŽnten.

Er is niet veel ruchtbaarheid gegeven aan het starten van de dialyse. Maar in 2010 zal de officiŽle opening van de afdeling voor een breder publiek gevierd worden.

sterren Gepubliceerd: zondag 29-11-2009
Bron: Waterlandziekenhuis | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier