Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Groene thee kan nierstenen helpen voorkomen

Door Merel Dercksen 

In een laboratoriumopstelling blijkt groene thee ervoor te zorgen dat de stof die verantwoordelijk is voor het grootste deel van de nierstenen bij mensen, minder stevige kristallen vormt. Deze ontdekking zou kunnen helpen de vorming van grote nierstenen die niet meer langs de natuurlijke weg afgevoerd kunnen worden, te voorkomen.

Veel nierstenen bestaan uit calciumoxalaat. De kristallen die onder normale omstandigheden in de nier gevormd worden, zijn zogenaamde calciumoxalaatmonohydraatkristallen. Die zijn thermodynamisch stabiel en groeien vrij eenvoudig uit tot grotere nierstenen.

Chinese onderzoekers lieten calciumoxalaatkristallen groeien in een laboratorium, waarbij ze een extract van groene thee toevoegden. Het blijkt, dat er dan dihydraatkristallen gevormd worden, die veel minder stabiel zijn. Omdat de dihydraatkristallen minder stabiel zijn, groeien ze ook niet zo snel aan. De onderzoekers denken daarom, dat deze kristallen misschien uitgeplast kunnen worden, voordat er nierstenen gevormd zijn die daar te groot voor zijn.

Het grootste aandeel dihydraatkristallen vonden de Chinezen in de opstelling met de hoogste concentratie thee-extract. Het effect zou kunnen ontstaan doordat fenolgroepen uit de groene thee waterstofbruggen met oxalaat vormen. Deze interactie zou de vorming van het monohydraat-kristal remmen. 'Onze resultaten lijken erop te wijzen dat het drinken van groene thee een goede gewoonte is om de vorming van nierstenen te helpen voorkomen,' zegt onderzoeksleider Xudong Li.

sterren Gepubliceerd: donderdag 26-11-2009
Bron: CrystEngComm | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier