Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Mogelijk fatale neurologische complicaties bij CellCept

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) onderzoekt of de medicijnen CellCept en Myfortic het risico op een fatale neurologische aandoening vergroten. Tot de resultaten bekend zijn wordt artsen aangeraden extra alert te zijn op neurologische problemen.

CellCept, dat mycofenolaatmofetil bevat, en Myfortic, met de werkzame stof mycofenolzuur, worden gebruikt om afstotingsreacties na transplantatie tegen te gaan. Roche, de firma die CellCept produceert, waarschuwde in november vorig jaar voor mogelijke neurologische bijwerkingen van het middel.

Het gaat om de zeldzame ziekte progressieve multifocale leuko-encefalopathie, waarbij de hersenen en het centrale zenuwstelsel aangetast worden. De aandoening is meestal dodelijk. De FDA heeft tot nu toe 16 gevallen van de ziekte vastgesteld bij mensen die CellCept slikken. Bij het gebruik van Myfortic is deze complicatie nog niet bekend, maar omdat beide medicijnen dezelfde werkzame stof bevatten, onderzoekt de FDA dit middel nu ook.

Volgens Roche hebben van de ongeveer 500.000 mensen die het middel wereldwijd slikken, tien de neurologische ziekte ontwikkeld. Het bedrijf zegt dat het erg lastig is te beoordelen of CellCept de veroorzaker van de aandoening is, maar dat niet uit te sluiten is dat het een rol speelt.

In februari kregen Europese artsen al een brief van de firma, met het advies te letten op neurologische problemen bij patiŽnten die CellCept gebruiken. Als uit onderzoeken blijkt dat deze problemen inderdaad een bijwerking van het medicijn zijn, zal de bijsluiter worden aangepast.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 12-04-2008
Bron: Houston Chronicle | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • marijke , kristiansand
  11-10-2020 23:10

  ik reageer op de reactie van Wilma uir Dordrecht,
  Ik heb ook heel erg veel last van mijn voet en hiel en ook tot in mijn been en bil. zitten gaat soms slecht. omdat ik een Hernia heb gehad heb ik dit altijd gedacht dat het daaraan lag, ook al duurt het nu wel al heel lang. Ik ben 4 jaar geleden getransplanteerd en gebruik al die tijd al CellCept. nu ga ik juist over naar mifortic maar meer omdat ik zo veel last heb van te veel ontlasting. dit ga ik nu een maand uitproberen, en ben benieuwd of het dan ook beter gaat met de pijn in been en voet.mag ik vragen , Wilma wat ben jij ipv cellsept gaan gebruiken

 • Wilma, Dordrecht
  07-06-2012 06:24

  Ik begon vorige jaar met Cellcept. Geleidelijk begon mijn belastbaarheid af te nemen en begon ik moeilijk te lopen. In september begon mijn voetzool pijn te doen en kreeg ik steunzolen voor een doorgezakte voorvoet. Vanaf het begin deden ze me verschrikkelijk veel pijn. Totdat ik in december geen stap meer kon zet. De pijn straalde vanaf mijn voorvoet door de hele voet, naar mijn been en bil, ik kon zelfs niet meer zitten, We dachten aan een neuroom waarvoor ik cortisone prikken kreeg. Ook dat hielp niet. Het werd steeds erger en ik had echt een gevoel hier ga ik nog aan dood. Ik dacht toen op een dag dat alle alle ellenden begon nadat ik aan de Cellcept was begonnen.Na het staken ervan begon er na 8 dagen een dramatische verbetering plaatst te vinden. Het is nu vrij stabiel op ongeveer 60% beter, maar ik ben bang dat de schade permanent is. Zijn er anderen met soortgelijke ervaringen?
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier