Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Mediterraan dieet het beste voor dialysepatiŽnt'

Door Jeroen van Setten 

De Grieken geven het goede voorbeeld. Voor dialysepatiŽnten is het mediterrane dieet het beste. Dat menu is de perfecte mix waarmee, ondanks dialyse, de risico's op diabetes, hart- en vaatziekten en ondervoeding zolang mogelijk voor worden gebleven.

DialysepatiŽnten moeten voedsel eten van hoge kwaliteit. Het moet zo vers mogelijk zijn en industrieel verwerkte producten moeten worden vermeden. Dat zei Martin Kuhlmann van de Vivantes Kliniek in Berlijn op een bijeenkomst van de Duitse Vereniging voor Voedingsgeneeskunde.

Tot nu toe raden veel artsen dialysepatiŽnten nog steeds aan het eten van groente en fruit te beperken vanwege het hoge gehalte aan kalium. Ook adviseren ze de inname van eiwit te verminderen vanwege het bijbehorende hoge fosfaatgehalte. Maar dit levert op de lange termijn het risico van ondervoeding met verlies van vet en spiermassa op, aldus Kuhlmann.

Hij beveelt dialysepatiŽnten het mediterrane dieet van harte aan, maar benadrukt dat vooral de dagelijkse hoeveelheid groente en fruit met de behandelend arts moet worden overlegd in verband met de kaliuminname.

De mediterrane keuken is niet alleen voor mensen met nierschade het ideale dieet. Het helpt bij iedereen tegen hartaanvallen en diabetes. De eetcultuur van de Grieken is heel natuurlijk, het ideale dieet dat hart-en vaatziekten voorkomt. De kans op sterfte door hartaanvallen is op Kreta wel 100 maal lager dan in de rest van Europa.

sterren Gepubliceerd: maandag 16-11-2009
Bron: News.de | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier