Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Mediterraan dieet het beste voor dialysepatiŽnt'

Door Jeroen van Setten 

De Grieken geven het goede voorbeeld. Voor dialysepatiŽnten is het mediterrane dieet het beste. Dat menu is de perfecte mix waarmee, ondanks dialyse, de risico's op diabetes, hart- en vaatziekten en ondervoeding zolang mogelijk voor worden gebleven.

DialysepatiŽnten moeten voedsel eten van hoge kwaliteit. Het moet zo vers mogelijk zijn en industrieel verwerkte producten moeten worden vermeden. Dat zei Martin Kuhlmann van de Vivantes Kliniek in Berlijn op een bijeenkomst van de Duitse Vereniging voor Voedingsgeneeskunde.

Tot nu toe raden veel artsen dialysepatiŽnten nog steeds aan het eten van groente en fruit te beperken vanwege het hoge gehalte aan kalium. Ook adviseren ze de inname van eiwit te verminderen vanwege het bijbehorende hoge fosfaatgehalte. Maar dit levert op de lange termijn het risico van ondervoeding met verlies van vet en spiermassa op, aldus Kuhlmann.

Hij beveelt dialysepatiŽnten het mediterrane dieet van harte aan, maar benadrukt dat vooral de dagelijkse hoeveelheid groente en fruit met de behandelend arts moet worden overlegd in verband met de kaliuminname.

De mediterrane keuken is niet alleen voor mensen met nierschade het ideale dieet. Het helpt bij iedereen tegen hartaanvallen en diabetes. De eetcultuur van de Grieken is heel natuurlijk, het ideale dieet dat hart-en vaatziekten voorkomt. De kans op sterfte door hartaanvallen is op Kreta wel 100 maal lager dan in de rest van Europa.

sterren Gepubliceerd: maandag 16-11-2009
Bron: News.de | Nog geen reacties
Moeilijk transplantabel? Nieuwe opties in zicht

Een klein deel van de nierpatiënten is hoog geïmmuniseerd. Dat betekent veel antistoffen in het bloed en daarmee nauwelijks kans op een transplantatie. Dialyse is dan vaak de enige optie. Maar… er is een computerprogramma ontwikkeld, dat mogelijk uitkomst biedt. Het is gebaseerd op het bestaande cross-overprogramma en er zijn extra opties ingebouwd voor het vinden van een (bijna) passende match met nierpatiënten met veel antistoffen.

Op dit moment wordt dit systeem alleen voor patiënten van het Erasmus MC ingezet. Erasmus MC is in gesprek met de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) om het programma,  Computerised Integration of Alternative kidney Transplantation (CIAT), landelijk in te zetten. Meer weten? Lees de nieuwste Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. U kunt het blad lezen door een gratis proefnummer aan te vragen, een abonnement te nemen of lid te worden van de NVN. Bij leden en abonnees ligt het nieuwe exemplaar op donderdag 15 oktober op de mat.

Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »

Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier