Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Mediterraan dieet het beste voor dialysepatiŽnt'

Door Jeroen van Setten 

De Grieken geven het goede voorbeeld. Voor dialysepatiŽnten is het mediterrane dieet het beste. Dat menu is de perfecte mix waarmee, ondanks dialyse, de risico's op diabetes, hart- en vaatziekten en ondervoeding zolang mogelijk voor worden gebleven.

DialysepatiŽnten moeten voedsel eten van hoge kwaliteit. Het moet zo vers mogelijk zijn en industrieel verwerkte producten moeten worden vermeden. Dat zei Martin Kuhlmann van de Vivantes Kliniek in Berlijn op een bijeenkomst van de Duitse Vereniging voor Voedingsgeneeskunde.

Tot nu toe raden veel artsen dialysepatiŽnten nog steeds aan het eten van groente en fruit te beperken vanwege het hoge gehalte aan kalium. Ook adviseren ze de inname van eiwit te verminderen vanwege het bijbehorende hoge fosfaatgehalte. Maar dit levert op de lange termijn het risico van ondervoeding met verlies van vet en spiermassa op, aldus Kuhlmann.

Hij beveelt dialysepatiŽnten het mediterrane dieet van harte aan, maar benadrukt dat vooral de dagelijkse hoeveelheid groente en fruit met de behandelend arts moet worden overlegd in verband met de kaliuminname.

De mediterrane keuken is niet alleen voor mensen met nierschade het ideale dieet. Het helpt bij iedereen tegen hartaanvallen en diabetes. De eetcultuur van de Grieken is heel natuurlijk, het ideale dieet dat hart-en vaatziekten voorkomt. De kans op sterfte door hartaanvallen is op Kreta wel 100 maal lager dan in de rest van Europa.

sterren Gepubliceerd: maandag 16-11-2009
Bron: News.de | Nog geen reacties
Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden.

De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding. Minder zout eten is bijvoorbeeld voor alle nierpatiënten belangrijk. Als de nieren bijna niet meer werken (nierfalen) of er zijn ernstige hartproblemen krijgt de nierpatiënt vochtbeperking als advies. Voor volwassenen en kinderen met een andere chronische nierschade is voldoende drinken juist belangrijk, net als voor gezonde mensen. Dan gaat het uitplassen van afvalstoffen beter.

Zoals hierboven beschreven heeft eten en drinken veel invloed op een chronische nierziekte. Wat kunnen de gevolgen zijn bij kinderen tussen 0-2 jaar met nierproblemen:

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »

Mediterraan eetpatroon goed voor getransplanteerde nier »

Het UMC Groningen meldt dat patiënten die na een niertransplantatie een mediterraan dieet volgen, minder kans hebben op nierfunctieverlies. Uit een nieuwe studie van onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen blijkt dat het volgen van dit voedingspatroon - veel vis, fruit, groenten en noten en minder zuivel en vlees -  kan helpen om niertransplantatiepatiënten een normale nierfunctie te laten behouden.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier