Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Verhoogd fosfaat leidt tot steeds meer kalk in hartslagaders

Door Merel Dercksen 

Hoe hoger het fosfaatgehalte in het bloed van nierpatiŽnten, hoe meer risico ze lopen op kalkafzettingen in de slagaders die het hart van bloed voorzien. Hetzelfde geldt voor een slechtere nierfunctie. Bovendien nemen deze calcificaties na verloop van tijd toe.

Verkalking (kalkafzettingen) van de kransslagaders is een veelvoorkomend verschijnsel bij patiŽnten met een sterk gestoorde nierfunctie. De oorzaak hiervan is een verstoring in de calcium-fosfaathuishouding. Maar het verloop van deze calcificatie is niet goed in kaart gebracht. Amerikaanse onderzoekers probeerden te achterhalen wat door de tijd heen het verband is tussen calcificatie van de kransslagaders, nierfunctie en bekende en vermeende risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Hiervoor maakten zij gebruik van de gegevens van deelnemers aan de Spokane Heart Study. Dit is een langlopend, observationeel onderzoek waarvoor de deelnemers elke twee jaar worden onderzocht.

Aan het begin van de studie constateerden de onderzoekers bij 28 procent van de onderzoekspopulatie kalkafzettingen in de kransslagaders. Zes jaar later waren die er ook bij een derde van de mensen die er oorspronkelijk nog geen last van hadden. En bij degenen die bij aanvang van de studie al kalkafzettingen vertoonden, was het verschijnsel erger geworden.

De gemiddelde filtratiesnelheid van de nieren en het fosfaatgehalte van het bloed waren aan het begin van het onderzoek vergelijkbaar tussen de groep die wel en de groep die geen kalkafzettingen had. Maar voor individuen blijkt wel te gelden dat een hoger fosfaatgehalte en een verminderde nierfunctie leiden tot een verhoogd risico op calcificatie van de kransslagaders. De risico's van een verhoogd fosfaat zijn vergelijkbaar met de traditionele risicofactoren voor hart- en vaatziekten, concluderen de onderzoekers.

sterren Gepubliceerd: maandag 09-11-2009
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier