Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Sterftekans nierpatiŽnten fors hoger bij ontregelde bijschildklier

Door Merel Dercksen 

Bij mensen met een sterk verminderde nierfunctie werken de bijschildklieren vaak te hard. Dit hangt samen met verstoringen in de bloedspiegels van calcium, fosfaat en vitamine D. Volgens Amerikaanse onderzoekers neemt de sterftekans sterk toe naarmate de concentratie bijschildklierhormoon in het bloed van een nierpatiŽnt hoger is.

Onderzoekers van de University of Utah onderzochten de invloed van de bijschildklierhormoonspiegel in het bloed van niet-dialyserende nierpatiŽnten op hun overlijdenskans. Ze deelden daarvoor ruim elfduizend mensen met matig ernstig tot ernstig nierfunctieverlies in in zeven groepen, op basis van hun gehalte intact bijschildklierhormoon (iPTH). PatiŽnten met een gehalte lager dan 5,3 pmol per liter dienden als referentiegroep.

Behalve naar het relatieve overlijdensrisico, keken de onderzoekers ook naar het aantal patiŽnten dat moest gaan dialyseren of getransplanteerd was. PatiŽnten met een iPTH-gehalte van 5,3 tot 11,6 pmol per liter liepen een 29 procent hoger risico op volledig nierfunctieverlies of overlijden en dat liep op tot zelfs een 6,2 keer zo grote kans bij patiŽnten met een iPTH-concentratie van meer dan 52,7 pmol per liter.

Behalve dat het risico op overlijden en terminaal nierfalen sterk toeneemt met stijgende concentraties bijschildklierhormoon, vonden de onderzoekers ook nog dat deze secundaire hyperparathyroÔdie slecht behandeld wordt. Van alle (Amerikaanse) patiŽnten in het onderzoek die een verhoogd gehalte iPTH hadden, werd nog geen 15 procent hiervoor behandeld.

Volgens de wetenschappers, onder leiding van dr. Carl Asche, is dit het grootste onderzoek naar de achteruitgang van de nierfunctie bij predialysepatiŽnten van wie de bijschildklieren te hard werken.

De Amerikaanse Kidney Diseases Outcomes Quality Initiative (K/DOQI) publiceerde in 2003 een richtlijn voor de bot- en mineraalstofwisseling bij chronische nierinsufficiŽntie. Hierbij gaan ze niet uit van zo laag mogelijke waarden, maar van normalisatie. De streefwaarden voor iPTH zijn daarin 15.8 tot 31.6 pmol per liter.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 06-11-2009
Bron: Renal and Urology News | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier