Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Draagbaar PD-dialyseapparaat lichter dan ooit

Door Vincent van Loenen 

De ontwikkelingen op het gebied van draagbare dialyse gaan zeer snel. Dat geldt zowel voor het principe van de hemodialyse als dat van de peritoneaal (buikvlies) dialyse (PD). Onlangs heeft het Amerikaanse AWAK Technologies Inc. weer een nieuwe vinding op dit gebied gelanceerd. Het apparaat is gebaseerd op technologie voor PD.

Op dit moment bestaat er al een prototype, AWAK (Automated Wearable Artificial Kidney) genaamd. Het toestel werkt continu, 24 uur per dag, op batterijen en weegt ongeveer 3 kg. In de toekomst moet het definitieve product veel lichter worden. Gemikt wordt een gewicht van circa 1 kg. Niet meer dus dan het gewicht van een pak melk. Daarbij zal het een dialysecapaciteit van 4 liter per uur halen en worden ook de proteïne-gebonden afvalstoffen gefilterd. Hiertoe is een geheel nieuw soort dialysaat ontwikkeld.

Het prototype is een verdere ontwikkeling van de resultaten uit een samenwerking tussen de University of California, (UCLA) en het Amerikaanse Department of Veterans Affairs.

Het is nog niet bekend wanneer het definitieve product op de markt gaat komen.

sterren Gepubliceerd: donderdag 29-10-2009
Bron: Reuters | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier