Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Radiogolven geschikt voor behandeling alle kleine niertumoren

Door Merel Dercksen 

Het laten afsterven van kleine niertumoren door middel van radiogolven, lijkt een goed alternatief voor een operatie. Deze methode zou dus niet alleen bewaard hoeven worden voor patiënten die om welke reden dan ook niet geopereerd kunnen worden. In de eerste paar jaar is het risico op terugkeer van de tumor in elk geval erg laag en de ingreep is minder belastend.

Radiofrequentie-ablatie (RFA), wordt meestal toegepast om niertumoren te verwijderen bij mensen die maar één nier hebben of om een andere reden verhoogd risico lopen bij een operatie. De techniek maakt gebruik van radiogolven die door een elektrode gestuurd worden. De elektrode wordt in de tumor gestoken en door de radiogolven warmt de tumor op. Hierdoor sterven de tumorcellen af.

Radiologen en urologen van de University of Texas in Dallas hebben de techniek nu ook gebruikt bij patiënten die op de nierkanker na gezond waren, en best geopereerd hadden kunnen worden. De 63 patiënten hadden een kleine tumor, met een gemiddelde doorsnede van 2,1 cm. In het grootste deel van de gevallen ging het om niercelcarcinoom. Er waren ook patiënten bij met een angiomyolipoom of een oncocytoom.

De nierfunctie nam door de ingreep af met niet meer dan gemiddeld twee procentpunt. En de eerste tekenen van terugkeer van de tumoren traden pas op na ruim vier jaar. Bij slechts één patiënt moest de aangedane nier na vierenhalf jaar alsnog worden verwijderd, als gevolg van terugkerend niercelcarcinoom.

Van de standaardbehandeling, operatieve verwijdering van de tumor en een deel van de nier, is bekend dat het risico op terugkeer van de kanker zeer klein is, zelfs na twintig jaar. Van RFA is nog niet bekend wat de resultaten op zo'n lange termijn zijn. Maar volgens de onderzoekers uit Dallas lijkt het een effectieve behandeling voor kleine niertumoren, ook bij patiënten die gezond genoeg zijn om geopereerd te worden. De nierfunctie blijft erg goed behouden, en de ingreep is relatief eenvoudig uit te voeren.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 30-10-2009
Bron: Renal and Urology News | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier