Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Boven de 80 jaar doet dialyse meer kwaad dan goed

Door Jeroen van Setten 

De meeste patiënten met nierfalen die ouder zijn dan 80, hebben een beperkte levensverwachting. Toch gaan veel artsen ervan uit dat de behandeling van de symptomen door middel van dialyse de kwaliteit van hun leven verbetert. Zelfs al verlengt het de levensduur niet. Maar uit nieuw onderzoek van de universiteit van Stanford blijkt dat het tegendeel het geval is.

Onderzoekers vergeleken het vermogen van patiënten voor zichzelf te zorgen, voor en na het starten van dialysebehandelingen. Ze ontdekten een significante daling van het vermogen om eenvoudige dagelijkse taken uit te voeren zoals aankleden, het zelf bereiden van eten, of tanden poetsen.

Alles bij elkaar genomen bleek in het eerste jaar van de dialyse slechts 13 procent van de meer dan 3.000 patiënten die zij volgden het niveau van functioneren te hebben gehandhaafd van het voorgaande jaar. De helft was al na negen maanden overleden en de rest was erop achteruit gegaan.

De onderzoekers hopen dat in de toekomst door artsen en patiënten realistischer rekening zal worden gehouden met de nadelen van dialyse voor ouderen. En vooral met het effect ervan op hun dagelijks functioneren en kwaliteit van leven.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 16-10-2009
Bron: New England Journal of Medicine | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • B, E
  21-12-2009 11:52

  Mijn man wordt over drie maanden 86. Hij dialyseert dan tien jaar. Het gaat zeer goed met hem. Hij ziet er tien jaar jonger uit en is in alles geďnteresseerd. De dialyse 3 x p.w. is en blijft een kwelling maar dat is niet anders.
  Het gaat hem zo goed, naar onze overtuiging, omdat hij de reguliere medicatie (denk vooral aan de statines, Lipitor e.d.) NIET neemt. Geen bloeddrukverlagers enzovoort. Hij neemt Co-enzyme Q10 voor het hart, visoliecapsules, multivitamines in goed doseringen. Hij is in de woorden van zijn arts "een medisch wonder" maar wij weten wel beter. Hij is een wonder in het nemen van eigen verantwoording, het durven weigeren, het luisteren naar het eigen lichaam. Hij wordt naar eigen zeggen 90 en dan niet dankzij maar ondanks de reguliere artsen. De techniek is geweldig en stelt hem in staat te leven. Het protocol daaromheen is, wellicht voor heel velen, levensverkortend.

 • Jaq, Harlingen
  17-10-2009 11:04

  Vreemd onderzoek, erg incompleet ook. Ik lees nergens over een controlegroep die géén dialyse is aangeboden, om mee te kunnen vergelijken. Stel dat je geen dialyse krijgt, zou dan ook niet logischerwijs de zelfredzaamheid en levenskwaliteit enorm afnemen?

  Maar heeft dit resultaat nog gevolgen voor de behandeling van ouderen?
Fresenius neemt Diapriva Amsterdam/Buitenveldert over

Diapriva en Fresenius Medical Care (FMC) hebben op 2 juni 2020 de definitieve overeenkomst getekend waarbij dialysecentrum Diapriva in handen is gekomen van Fresenius Medical Care.

'Voor Fresenius Medical Care is deze overname een duidelijke strategische keuze', zegt Ellen Gijsbers, vicepresident Noord-centraal Europa. 'Ons doel is om optimale, kosteneffectieve en hoogwaardige zorg te leveren waarin de patiënt centraal staat. Door onze internationale ervaring te benutten en samen te werken met andere spelers binnen de Nederlandse nefrologie, willen we de zorg verder ontwikkelen en verbeteren.'

FMC is wereldwijd heel groot in dialyse, met meer dan vierduizend klinieken, maar is in Nederland vooral bekend van apparatuur en minder als eigenaar van dialysecentra. Diapriva is het tweede Nederlandse dialysecentrum dat eigendom wordt van FMC. Het eerste was in 2014 Dialysecentrum Beverwijk, waarvoor FMC een samenwerkingsverband met het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk aanging.

Diapriva is sinds 2008 een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) voor chronische hemodialyse. In samenwerking met het VU medisch centrum (VUmc) verzorgt Diapriva zeven dagen en zes nachten per week dialysebehandelingen. Diapriva startte jaren geleden met een nachtdialyseprogramma waarbij de patiënten in eigen slaapkamers 's nachts gedialyseerd worden. Het centrum voert op dit moment hemodialyse uit voor meer dan 100 patiënten.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »

Nieren coronapatiënt ook kwetsbaar »

Het wordt steeds duidelijker dat een infectie met Covid-19 (corona), niet 'alleen maar' een ernstige longontsteking kan veroorzaken. Uit een onderzoek in New York blijkt dat van de patiënten die zo ziek worden dat ze moeten worden opgenomen in het ziekenhuis, ruim een derde acuut nierfalen ontwikkelt. In een aanzienlijk deel van de gevallen is dat zelfs matig tot zeer ernstig.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier