Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Boven de 80 jaar doet dialyse meer kwaad dan goed

Door Jeroen van Setten 

De meeste patiënten met nierfalen die ouder zijn dan 80, hebben een beperkte levensverwachting. Toch gaan veel artsen ervan uit dat de behandeling van de symptomen door middel van dialyse de kwaliteit van hun leven verbetert. Zelfs al verlengt het de levensduur niet. Maar uit nieuw onderzoek van de universiteit van Stanford blijkt dat het tegendeel het geval is.

Onderzoekers vergeleken het vermogen van patiënten voor zichzelf te zorgen, voor en na het starten van dialysebehandelingen. Ze ontdekten een significante daling van het vermogen om eenvoudige dagelijkse taken uit te voeren zoals aankleden, het zelf bereiden van eten, of tanden poetsen.

Alles bij elkaar genomen bleek in het eerste jaar van de dialyse slechts 13 procent van de meer dan 3.000 patiënten die zij volgden het niveau van functioneren te hebben gehandhaafd van het voorgaande jaar. De helft was al na negen maanden overleden en de rest was erop achteruit gegaan.

De onderzoekers hopen dat in de toekomst door artsen en patiënten realistischer rekening zal worden gehouden met de nadelen van dialyse voor ouderen. En vooral met het effect ervan op hun dagelijks functioneren en kwaliteit van leven.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 16-10-2009
Bron: New England Journal of Medicine | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • B, E
  21-12-2009 11:52

  Mijn man wordt over drie maanden 86. Hij dialyseert dan tien jaar. Het gaat zeer goed met hem. Hij ziet er tien jaar jonger uit en is in alles geïnteresseerd. De dialyse 3 x p.w. is en blijft een kwelling maar dat is niet anders.
  Het gaat hem zo goed, naar onze overtuiging, omdat hij de reguliere medicatie (denk vooral aan de statines, Lipitor e.d.) NIET neemt. Geen bloeddrukverlagers enzovoort. Hij neemt Co-enzyme Q10 voor het hart, visoliecapsules, multivitamines in goed doseringen. Hij is in de woorden van zijn arts "een medisch wonder" maar wij weten wel beter. Hij is een wonder in het nemen van eigen verantwoording, het durven weigeren, het luisteren naar het eigen lichaam. Hij wordt naar eigen zeggen 90 en dan niet dankzij maar ondanks de reguliere artsen. De techniek is geweldig en stelt hem in staat te leven. Het protocol daaromheen is, wellicht voor heel velen, levensverkortend.

 • Jaq, Harlingen
  17-10-2009 11:04

  Vreemd onderzoek, erg incompleet ook. Ik lees nergens over een controlegroep die géén dialyse is aangeboden, om mee te kunnen vergelijken. Stel dat je geen dialyse krijgt, zou dan ook niet logischerwijs de zelfredzaamheid en levenskwaliteit enorm afnemen?

  Maar heeft dit resultaat nog gevolgen voor de behandeling van ouderen?
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier