Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Ontwikkeling richtlijnen behandeling van oudere nierpatiŽnten

Door Merel Dercksen 

Het Hans Mak Instituut coŲrdineert een onderzoek naar een multidisciplinaire behandelrichtlijn voor oudere nierpatiŽnten. Hierin moet ook rekening gehouden worden met de psychische en sociale gevolgen van een nieraandoening. Na een inventarisatie van wat hier nog voor nodig is, zal de richtlijn in Nederland ingevoerd worden.

Uit onderzoek dat de Nierstichting vorig jaar heeft laten uitvoeren, blijkt dat er behoefte is aan het opstellen van richtlijnen voor de behandeling van oudere nierpatiŽnten. Voor een optimale behandeling moet niet alleen met medisch-technische, maar ook met psychosociale aspecten rekening worden gehouden.

Maar voor het ontwikkelen van een multidisciplinaire richtlijn (MDR) is een aantal bouwstenen nodig. Zo ontbreekt op alle gebieden het inzicht in de effecten van normen en richtlijnen op de uitkomst van de behandeling van de oudere nierpatiŽnt. Om dit goed in kaart te brengen hebben het Hans Mak Instituut (HMi) en de kwaliteitscommissie van de Nederlandse federatie voor Nefrologie bij de Nierstichting een projectvoorstel ingediend.

In fase 1 van het project zal geÔnventariseerd worden welke bouwstenen voor het ontwikkelen van een MDR Oudere NierpatiŽnten al aanwezig zijn en welke nog ontbreken. Onderzocht wordt in hoeverre instrumenten die bruikbaar zijn voor chronisch zieke ouderen in het algemeen, ook bruikbaar zijn in de ondersteuning van oudere nierpatiŽnten. In deze fase wordt in drie of vier instellingen een pilot gedaan met bestaande vragenlijsten die het mogelijk maken kwetsbare oudere patiŽnten die een verhoogd risico op functieverlies en sterfte hebben, vroegtijdig te identificeren. De vragenlijsten worden afgenomen bij 50 dialysepatiŽnten (HD en PD) van 65 jaar en ouder. Daarnaast worden zorgverleners die bij de zorg aan ouderen met chronische nierinsufficiŽntie betrokken zijn geinterviewd over hun verwachtingen rondom de bruikbaarheid van de vragenlijsten voor deze patiŽntgroep.

In fase 2 zal gestart worden met de daadwerkelijke ontwikkeling van de MDR Oudere NierpatiŽnten. In fase 3 van het project zal de MDR Oudere NierpatiŽnten geÔmplementeerd en opgenomen worden in de nog te ontwikkelen 'Zorgstandaard NierpatiŽnten'.

Gelijktijdig met en in aansluiting op de inventarisatie worden in de bestaande databases analyses uitgevoerd waarbij de onderzoekers kijken in hoeverre het effect van richtlijnen op de uitkomst van de behandeling bij oudere en jongere nierpatiŽnten verschillend is.

Op basis van een interactie-analyse zal specifiek worden gekeken of de optimale streefwaarden (bijvoorbeeld voor voedingstoestand, Hb, calcium, fosfaat, bloeddruk) anders zouden moeten liggen voor oudere dan voor jongere patiŽnten. De analyses zullen voor verschillende leeftijdscategorieŽn worden verricht: < 65 jaar, 65 Ė 75 jaar, ≥ 75 jaar. Ook zal onderscheid worden gemaakt tussen oudere patiŽnten met en zonder co-morbiditeit.

Projectleider van het project is dr. Nynke Halbesma, post-doc afdeling klinische epidemiologie in het Leids Universitair Medisch Centrum. De coŲrdinatie van het project ligt bij het HMi.

sterren Gepubliceerd: woensdag 07-10-2009
Bron: Hans Mak Instituut | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Vriezelaar, Heerlen
  07-10-2009 20:47

  Ik ben oudere en nierpatiŽnt, ik vind dat ze weinig voor mij doen, ja niets.
  Ze spreken teveel over donatie terwijl mensen die of waar ze nog iets voor kunnen doen verwaarlozen.

  Donatie is te laat He. Voorkomen lijkt mij beter.

  H.V.Diaspora
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier