Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Behandeling polycystische nieren flinke stap dichterbij

Cysten onder een electronenmicroscoop. Foto: Indiana University School of Medicine Een groep aan elkaar verwante kleine moleculen lijkt veelbelovend als het erom gaat de achteruitgang van polycystische nieren te vertragen. Zij kunnen de voortdurende opslag van vocht remmen. Bij muizen hebben de stoffen hierdoor een zeer groot effect op de groei van niercysten.

De polycystische nier is de meest voorkomende erfelijke nierziekte, waarbij zich cysten, met vocht gevulde blazen, in de nieren ontwikkelen. De cysten drukken langzaam maar zeker het gezonde nierweefsel weg, waardoor functieverlies optreedt. Uiteindelijk kan een nier vol cysten enkele kilo's wegen. De aandoening is op dit moment onbehandelbaar.

Uit voorlopig onderzoek blijkt dat CFTR (cystic fibrosis transmembrane conductance regulator) - inhibitors wellicht een bruikbare nieuwe behandeling voor de ziekte kunnen opleveren. Volgens onderzoeker dr. Alan Verkman van de University of California, San Francisco, kunnen de moleculen aan de basis liggen van een behandeling die de groei van de cysten afremt en de achteruitgang van de nierfunctie vertraagt.

Uit eerder onderzoek was al bekend, dat de groeiende opslag van het vocht in de cysten te maken heeft met de uitscheiding van chloride. Hierbij is het CFTR-gen betrokken. De onderzoekers zochten naar CFTR-inhibitors die invloed op de groei van de cysten zouden kunnen hebben. Ze vonden twee groepen van vergelijkbare CFTR-inhibitors die de groei vertragen. De beste uit elke groep bleken het aantal en de groei van de niercysten met meer dan 80% te verminderen.

Deze twee moleculen zijn vervolgens getest in muizen, die door genetische modificatie een aandoening vergelijkbaar met polycystische nieren bij mensen ontwikkelden. De dieren die de behandeling ondergingen, toonden een significant mindere groei van de cysten en een beter behoud van de nierfunctie.

De resultaten van het onderzoek tonen aan dat CFTR een rol speelt bij de groei van cysten in de nieren en dat CFTR-inhibitors aan de basis zouden kunnen staan van een behandeling van de ziekte polycystische nieren. Dr. Verkman benadrukt wel dat de gebruikte muizen geen mensennieren hebben en dat dus verder onderzoek noodzakelijk is, om te zien of medicijnen op basis van de nu gevonden moleculen ook bij mensen effect hebben.

sterren Gepubliceerd: maandag 07-04-2008
Bron: Journal of the American Society of Nephrology | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • alain, haacht
  11-02-2009 20:11

  iemand die weet hoe het met dit onderzoek loopt?,

 • Jan, Etten-Leur
  09-01-2009 11:15

  Gaan dit soort onderzoeken ook in Nederland plaatsvinden zo ja hoe komt men aan proefpersonen.

 • de clercq, gent belgie
  30-12-2008 13:25

  Is bekend wanneer verder onderzoek doorgaat. Wanneer test men op menselijke nieren aub?
  dank bij voorbaat
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier