Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Toename gebruik nieren met een krasje voor transplantatie

Door Merel Dercksen 

In steeds meer transplantatiecentra worden nieren gebruikt die enkele jaren geleden nog afgewezen zouden zijn. Bijvoorbeeld omdat de (overleden) donor oud was, of niet helemaal gezond. Dit gebeurt wel altijd in overleg met de patiŽnt. Sommigen zien hierin de oplossing voor het groeiende aantal oudere nierpatiŽnten.

In Chicago bijvoorbeeld, is niet zo lang geleden een man van 84 getransplanteerd. Zijn nier kwam van een donor van 69 jaar. Andere potentiŽle ontvangers hadden deze nier afgewezen, omdat ze alleen een echt goede wilden. Maar deze man ging akkoord met een orgaan dat aan de zogenaamde opgerekte criteria voldeed, omdat het op zijn leeftijd nog maar de vraag is, of er weer een nieuw aanbod komt.

Niet iedereen is even enthousiast over het gebruik van deze nieren. Arthur Caplan, directeur van het Centrum vooor Bio-ethiek aan de University of Pennsylvania: 'Er zijn een heleboel transplantatieprogramma's in ons land. Meer dan het beschikbare aantal organen rechtvaardigt. Dat betekent, dat mensen levens willen redden. Maar ook, dat ze er druk op zetten om te proberen organen van twijfelachtige kwaliteit te gebruiken. Het moet aan de mogelijke ontvangers van deze organen, hoe oud ze ook zijn, dus heel goed duidelijk gemaakt worden, dat het gaat om een nier waar de artsen niet dolenthousiast over zijn.'

Het aantal nieren volgens de opgerekte criteria dat getransplanteerd wordt, is sinds 2002 met 30 procent toegenomen. Op dit moment gaat het in de VS om 11 procent van alle niertransplantaties. In het ziekenhuis in Chicago zijn tot nu toe 188 nieren van donoren ouder dan 65 getransplanteerd op een totaal van bijna 3.000.

Hoewel het er niet veel zijn, worden er in de VS steeds oudere mensen getransplanteerd. Negen mensen van 86 jaar of ouder hebben tot nu toe een postmortale nier gekregen, en twee een van een levende donor. Op de wachtlijst staan nog eens zo'n 160 80-plussers. Er is geen vaste leeftijd waarboven iemand niet meer op de wachtlijst geplaatst kan worden, elk transplantatiecentrum bepaalt zelf of ze iemand accepteren.

De 84-jarige in Chicago was door een aantal ziekenhuizen afgewezen. Maar het Northwestern Memorial Hospital vond hem fit genoeg. Twee dagen na de transplantatie kon hij ook al weer naar huis. Dr. Juan Carlos Caicedo, die het transplantatieprogramma coŲrdineert, is van mening dat een transplantatie in dit geval veel oplevert. 'Zijn kwaliteit van leven is veel beter dan aan de dialyse, en hij kan nu nog wel vijf of zelfs tien jaar doorleven.'

sterren Gepubliceerd: vrijdag 18-09-2009
Bron: Chicago Tribune | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier