Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'GSK wordt marktleider met medicijn tegen nierkanker'

Door Merel Dercksen 

Volgens een Amerikaans marktonderzoeksbureau zal het veld van medicijnen die bij nierkanker gebruikt worden, de komende jaren sterk veranderen. Zij zien een belangrijke rol voor twee nieuwe middelen, die de huidige medicijnen zullen verdringen. Zowel voor de initiële behandeling als voor een tweede of zelfs derde poging, zullen over een aantal jaar andere middelen het meest gebruikt worden, dan nu het geval is, zegt het bureau.

Volgens het bureau Decision Resources, dat uitsluitend marktonderzoek uitvoert voor de farmaceutische industrie en in de gezondheidszorg, gaat het medicijn Votrient (met als werkzame stof pazopanib, ook wel bekend als Armala) van GlaxoSmithKline (GSK) het belangrijkste middel bij niercelcarcinoom worden. Votrient verhindert de aanmaak van nieuwe bloedvaten in de tumor. De verwachting is, dat het voor de indicatie niercelcarcinoom in 2010 op de markt komt in de VS. Een jaar later volgt dan Europa, en in 2012 Japan.

In 2018 is dit middel marktleider, voorspelt Decision Resources, met een aandeel van 87 procent ter waarde van 640 miljoen dollar (nu 437 miljoen euro). Het heeft daarmee dan Sutent van Pfizer verdrongen, dat nu het meest verkochte medicijn is. De reden is, zegt een woordvoerder, dat Votrient in resultaten gelijkwaardig lijkt aan Sutent, maar minder bijwerkingen heeft.

Het bureau heeft ook voorspellingen gedaan voor de behandeling van niercelcarcinoom in de tweede en derde lijn, bij mensen die niet op een eerder middel reageerden. Het verwacht dat Afinitor de plaats in zal nemen van Nexavar als tweede-keus middel. En Pfizer zou dan juist weer belangrijker worden bij een derde poging tot behandelen, maar dan met axitinib. Dit ten koste van Torisel van Wyeth. Axitinib is ook, net als Votrient, op dit moment nog niet beschikbaar.

sterren Gepubliceerd: donderdag 17-09-2009
Bron: MarketWatch | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier