Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Opnieuw middel bij uitgezaaide nierkanker ontwikkeld

Door Merel Dercksen 

Sommige patiŽnten met uitgezaaide nierkanker die niet op Nexavar reageren, hebben wel baat bij een nieuw middel dat nog in de testfase is.

Het nieuwe middel, dat door Pfizer ontwikkeld is, heeft de naam Axitinib gekregen. Het is een molecuul dat op verschillende manieren de aanmaak van nieuwe bloedvaten in tumorweefsel remt en zo de groei van de tumor tegengaat. Aan de onlangs gepubliceerde studie naar de werkzaamheid bij nierkanker namen 62 Amerikaanse patiŽnten uit verschillende ziekenhuizen deel. Zij hadden allemaal uitgezaaid niercelcarcinoom dat niet gestopt had kunnen worden door Nexavar (Bayer).

Bijna een kwart van hen reageerde wel op Axitinib. De gemiddelde overleving zonder dat de tumor zich uitbreidde, was ruim zeven maanden. Er trad wel een heel scala aan bijwerkingen op, zoals vermoeidheid, bloeddrukproblemen en diarree. Axitinib is ook al werkzaam gebleken bij andere vormen van kanker, zoals long- en borstkanker.

Over niet al te lange termijn volgt een vergelijkende studie naar Axitinib en Nexavar bij patiŽnten met uitgezaaid niercelcarcinoom die niet op een gangbaar middel van eerste keus reageren. Sommige specialisten denken dat gezien de positieve resultaten, Axitinib een van de eerstvolgende middelen zal zijn, die door de Amerikaanse Food and Drug Administration wordt toegelaten bij uitgezaaide nierkanker.

sterren Gepubliceerd: donderdag 10-09-2009
Bron: Journal of Clinical Oncology | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier