Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Autotransplantatie bij complexe nierkanker spaart nier

Een Duitse arts voert in sommige zeer moeilijk operabele gevallen van nierkanker autotransplantatie van de nier uit. De tumor wordt verwijderd terwijl de nier buiten het lichaam is.

Prof. dr. Rainer Busch, hoofd van het Centrum voor Urologie in de Eilbekkliniek in Hamburg, is gespecialiseerd in de chirurgische behandeling van complexe vormen van nierkanker. Hij houdt zich vooral bezig met mensen bij wie zich aan twee nieren tegelijk een tumor ontwikkkelt, en nierkankerpatiŽnten die nog maar ťťn nier hebben. In beide gevallen is het extra belangrijk zoveel mogelijk goed werkend nierweefsel te sparen, om te voorkomen dat dialyse noodzakelijk wordt.

In extreme gevallen, waarbij een grote, zeer lastig te verwijderen tumor gegroeid is in de enige nier die een patiŽnt heeft, past dr. Busch de 'operatietafelmethode' toe. Deze methode houdt in dat eerst de hele nier verwijderd wordt. De nier wordt gekoeld, zoals dat bij transplantatienieren ook gebeurt, en de tumor wordt verwijderd. De chirurg kan op deze manier veel nauwkeuriger werken dan wanneer de nier nog in het lichaam zit en hij kan ook de lastigste plekken bereiken. Wanneer de nier helemaal schoon is, wordt hij weer bij de patiŽnt teruggeplaatst.

Dr. Busch is met zijn methode in staat gebleken patiŽnten bij wie, vanwege de complexiteit van de tumor, normaal gesproken de hele nier verwijderd zou zijn, hun functionerende nier te laten behouden.

sterren Gepubliceerd: donderdag 03-04-2008
Bron: openPR | Nog geen reacties
RNA-sequencing om niermodel te analyseren

In onderzoek naar nierziekten wordt veel gebruik gemaakt van modellen van een menselijke nier. Vaak worden laboratoriummuizen gebruikt, maar dit heeft zijn beperkingen, omdat de nieren van muizen uiteindelijk toch niet goed genoeg lijken op de nieren van mensen. Daarom wordt tegenwoordig ook gewerkt met nier-organoïden, nierweefsel dat is opgekweekt uit stamcellen. In een recent artikel gaan Amerikaanse onderzoekers in op het belang van 'Single-Cell RNA sequencing' (scRNA-seq) voor het werken met deze organoïden.

Ongeveer vijf jaar geleden slaagden onderzoekers er voor het eerst in om nier-organoïden te kweken uit pluripotente stamcellen, dat zijn cellen die kunnen uitgroeien tot (bijna) elk ander type cel. Pluripotente stamcellen kunnen tegenwoordig worden verkregen door 'gewone' cellen, bijvoorbeeld uit bloed, te 'herprogrammeren'. De ontdekkers van dit proces kregen hiervoor in 2012 de Nobelprijs voor Geneeskunde. De nier-organoïden die op deze manier worden gemaakt zijn nog niet compleet, maar de belangrijkste celtypes zitten er al wel in.

Lees meer »

Thuis prikken voor medicijnspiegel »

Een dried blood spot is niets anders dan een bloeddruppeltje uit een vingerprik op een kaartje. Thuis op de bank afgenomen en opgestuurd naar het lab. Herman Veenhof, ziekenhuisapotheker in opleiding en onderzoeker in het UMC Groningen, vraagt zich in zijn promotieonderzoek af of dit polibezoeken van transplantatiepatiënten kan vervangen.

Lees meer »

World Kidney Day 2020 »

Traditiegetrouw vindt World Kidney Day plaats op de tweede donderdag van maart; in 2020 is dat op de 12e. Het wereldwijde thema, vastgesteld door de International Society of Nephrology, is Kidney Health for Everyone Everywhere – from Prevention to Detection and Equitable Access to Care. Ofwel: van preventie tot opsporing en gelijke toegang tot zorg. Dit thema lijkt een beetje op dat van 2019, ook toen was het uitgangspunt 'Niergezondheid voor iedereen, overal'.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier