Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Autotransplantatie bij complexe nierkanker spaart nier

Een Duitse arts voert in sommige zeer moeilijk operabele gevallen van nierkanker autotransplantatie van de nier uit. De tumor wordt verwijderd terwijl de nier buiten het lichaam is.

Prof. dr. Rainer Busch, hoofd van het Centrum voor Urologie in de Eilbekkliniek in Hamburg, is gespecialiseerd in de chirurgische behandeling van complexe vormen van nierkanker. Hij houdt zich vooral bezig met mensen bij wie zich aan twee nieren tegelijk een tumor ontwikkkelt, en nierkankerpatiŽnten die nog maar ťťn nier hebben. In beide gevallen is het extra belangrijk zoveel mogelijk goed werkend nierweefsel te sparen, om te voorkomen dat dialyse noodzakelijk wordt.

In extreme gevallen, waarbij een grote, zeer lastig te verwijderen tumor gegroeid is in de enige nier die een patiŽnt heeft, past dr. Busch de 'operatietafelmethode' toe. Deze methode houdt in dat eerst de hele nier verwijderd wordt. De nier wordt gekoeld, zoals dat bij transplantatienieren ook gebeurt, en de tumor wordt verwijderd. De chirurg kan op deze manier veel nauwkeuriger werken dan wanneer de nier nog in het lichaam zit en hij kan ook de lastigste plekken bereiken. Wanneer de nier helemaal schoon is, wordt hij weer bij de patiŽnt teruggeplaatst.

Dr. Busch is met zijn methode in staat gebleken patiŽnten bij wie, vanwege de complexiteit van de tumor, normaal gesproken de hele nier verwijderd zou zijn, hun functionerende nier te laten behouden.

sterren Gepubliceerd: donderdag 03-04-2008
Bron: openPR | Nog geen reacties
Risico op hoge bloeddruk stijgt na nierdonatie

Donoren van een nier lopen een hoger risico hypertensie te ontwikkelen dan vergelijkbare, gezonde niet-donoren. Dit blijkt uit een recent onderzoek, uitgevoerd aan de Johns Hopkins universiteit (Baltimore, VS, iets ten noordoosten van Washington DC).

De onderzoekers bekeken de gegevens van 1295 levende donoren, gemiddeld 6 jaar na hun nierdonatie, en zetten die af tegen de gegevens van 8233 gezonde niet-donoren. Uit deze gegevens bleek dat donoren over het geheel genomen 19% meer kans liepen hypertensie (hoge bloeddruk) te krijgen. Voor zwarte donoren was dit getal zelfs 27%. Daarnaast ging de eGFR (filtratiesnelheid, maat voor de nierfunctie) van donoren niet meer omhoog nadat was vastgesteld dat ze hypertensie hadden ontwikkeld.

Normaal gaat de GFR van een donor onmiddellijk na de donatie omlaag (want er is minder nierweefsel om de nierfunctie te vervullen), om daarna langzaam maar zeker weer te stijgen; hoewel ik ook bronnen kan vinden die claimen dat de eGFR van donoren langzaam daalt als gevolg van het normale verouderingsproces (na de initiële daling na de donatie). Maar volgens deze onderzoekers hoort de eGFR van donoren langzaam maar gestaag weer te stijgen, en vlakte deze stijging af bij donoren die hoge bloeddruk kregen.

Lees meer »

Nierfunctie ernstig zieke kinderen beter meten »

Door Anne Schijvens - Een interview met arts-onderzoeker Nori Smeets uit het Radboudumc in Nijmegen over haar onderzoek naar de nierfunctie bij kritisch zieke kinderen. Nori is, na haar studie geneeskunde aan de Radboud Universiteit, in april 2018 gestart met haar promotieonderzoek bij de afdeling Farmacologie & Toxicologie in het Radboudumc. Zij voert haar onderzoek uit onder begeleiding van prof. dr. Saskia de Wildt, kinderarts-intensivist & klinisch farmacoloog en dr.

Lees meer »

Hiv-donornieren functioneren boven verwachting »

Relatief veel Zuid-Afrikaanse Hiv-patiënten die een donornier hadden ontvangen van een overleden Hiv-patiënt waren vijf jaar na de transplantatie nog in leven, en ook hun donornier was niet afgestoten. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd in Zuid-Afrika, waar men ongeveer tien jaar geleden begon met het transplanteren van nieren van Hiv-patiënten naar andere Hiv-patiënten.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier