Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

's Nachts spoelen beter voor overleving dan vaak overdag

Door Merel Dercksen 

Foto: Arnoud van Voorst

Hoe vaak en waarom een hemodialysepatiŽnt in het ziekenhuis belandt, is niet afhankelijk van het spoelschema dat hij aanhoudt, schrijven Amerikaanse onderzoekers. Maar mensen die 's nachts spoelen, hebben wel een verlaagd risico om te overlijden.

Amerikaanse wetenschappers onderzochten het verschil in overleving en ziekenhuisopnames tussen dialysepatiŽnten die verschillende schema's aanhouden. Ze keken hierbij naar 94 mensen die 's nachts spoelen, 43 patiŽnten die dagelijks een korte dialysebehandeling ondergaan en een grote groep controlepersonen die een 'normaal' schema aanhouden. Dat is daar, net als hier meestal, een frequentie van drie keer per week. Alle deelnemers waren vergelijkbaar in karakteristieken en medische voorgeschiedenis.

Nachtelijke hemodialyse levert een duidelijk verlaagd sterfterisico op, vergeleken met conventionele hemodialyse, concluderen de onderzoekers. Bij patiŽnten die korte dagelijkse dialysesessies aanhouden is dat risico ook wel iets verlaagd, maar niet significant. Het aantal ziekenhuisopnames en de oorzaken van die opnames, bleken daarentegen onder alle groepen vergelijkbaar.

sterren Gepubliceerd: maandag 24-08-2009
Bron: Kidney International | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier