Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Schakelaar voor nierkankergen gevonden

Door Merel Dercksen 

Duitse onderzoekers hebben twee genetische schakelaars gevonden, die een gen dat betrokken is bij de aanleg van de nieren, kunnen activeren. Wanneer er iets mis is met dit gen, kan er op de kinderleeftijd nierkanker ontstaan. Behalve de schakelaars zelf, hebben de onderzoekers ook nog het werkingsmechanisme hiervan kunnen achterhalen.

Het Wilms-Tumorgen (WT1) speelt een belangrijke rol bij de normale embryonale ontwikkeling van de nieren. Als er een mutatie in dit gen zit, kan er een Wilms tumor, ook wel nefroblastoom genoemd, ontstaan. Dit is een zeldzame vorm van nierkanker die optreedt op de kinderleeftijd. Het WT1-gen wordt maar tijdens een beperkte en duidelijk afgebakende periode in de embryonale fase geactiveerd.

Onderzoekers van het Duitse Leibniz-Institut für Altersforschung - Fritz-Lipmann-Institut (FLI) in Jena waren geïnteresseerd in het achterliggende mechanisme van deze specifieke activering. Onder leiding van ontwikkelingsgeneticus prof.dr. Christoph Englert zijn zij erin geslaagd bij zebravisjes twee stukjes DNA te identificeren, die naast het WT1-gen liggen en als genetische schakelaar dienen. Deze twee stukjes uit het genoom zijn in staat het WT1-gen aan of uit te zetten.

Voor een van beide schakelaars konden zij vervolgens aantonen, dat die hiervoor waarschijnlijk gebruikmaakt van retinezuur. Dit is een derivaat van vitamine A dat op meerdere plaatsen in het embryo als boodschapperstof dient. De structuur en de functie van het WT1-gen bij mensen en andere dieren lijken erg op elkaar. 'We wisten daarom vrijwel zeker, dat de activatoren die we gevonden hadden, ook bij mensen een belangrijke rol spelen.'

En inderdaad hebben de onderzoekers de schakelaar die op retinezuur reageert, ook bij mensen kunnen vinden. En in gekweekte menselijke niercellen hebben zij hetzelfde mechanisme kunnen aantonen.

sterren Gepubliceerd: maandag 17-08-2009
Bron: Development | Nog geen reacties
Kinderen met cystenieren hebben vaak hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk blijkt vaak voor te komen bij kinderen met cystenieren, zowel overdag als 's nachts. Ook bij kinderen die verder geen klachten hebben. Wel lijkt er een verband tussen hoe snel de cysten zich op de kinderleeftijd ontwikkelen en het risico op te hoge bloeddruk.

Cystenieren, specifiek ADPKD, is de meest voorkomende erfelijke nierziekte. Meestal geeft deze aandoening pas klachten als patiënten volwassen zijn. Maar soms treden er op kinder- of tienerleeftijd al symptomen op, zoals een hoge bloeddruk. Hoe vaak dat voorkomt is nog maar beperkt vastgelegd, omdat veel ouders die de aandoening zelf hebben, hun kinderen niet laten testen zolang die geen klachten hebben. De kinderen hoeven dan ook niet op te groeien in de wetenschap dat ze een ziekte hebben waar op dat moment niets aan te doen is.

Andere ouders laten hun kinderen juist wel testen, zodat ze er op tijd bij kunnen zijn als het kind klachten begint te krijgen. Van deze kinderen zijn dan vaak ook wel bloeddrukgegevens bekend. Een internationaal team onderzoekers heeft in 22 voornamelijk Europese behandelcentra gegevens verzameld van kinderen bij wie bevestigd was dat ze ADPKD hadden.

Lees meer »

Onderzoeksdeelnemers met cystenieren vooraf indelen voor meer effect »

Amerikaanse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om patiënten met erfelijke cystenieren in te delen naar ernst, op basis van beeldvormend onderzoek. Ze hebben deze methode getest op een groep patiënten uit een ander onderzoek. De indeling blijkt het mogelijk te maken die patiënten te selecteren bij wie de aandoening het snelst verergert, en bij wie daardoor ook het grootste effect van de onderzochte ingreep te zien is.

Lees meer »

Grotere kans op trombose bij verwijderen cystenieren tijdens transplantatie »

Met het oog op afstoting kan het geen kwaad in dezelfde operatie cystenieren te verwijderen en een donornier te plaatsen, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Wel is er een hoger risico op trombose in de niervaten. Bij patiënten met polycysteuze nierziekte (Polycystic Kidney Disease - PCKD of ook wel PKD) ontstaan cysten (vochtblazen) in de nieren, die daardoor steeds slechter gaan functioneren. De ziekte is erfelijk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier