Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Schakelaar voor nierkankergen gevonden

Door Merel Dercksen 

Duitse onderzoekers hebben twee genetische schakelaars gevonden, die een gen dat betrokken is bij de aanleg van de nieren, kunnen activeren. Wanneer er iets mis is met dit gen, kan er op de kinderleeftijd nierkanker ontstaan. Behalve de schakelaars zelf, hebben de onderzoekers ook nog het werkingsmechanisme hiervan kunnen achterhalen.

Het Wilms-Tumorgen (WT1) speelt een belangrijke rol bij de normale embryonale ontwikkeling van de nieren. Als er een mutatie in dit gen zit, kan er een Wilms tumor, ook wel nefroblastoom genoemd, ontstaan. Dit is een zeldzame vorm van nierkanker die optreedt op de kinderleeftijd. Het WT1-gen wordt maar tijdens een beperkte en duidelijk afgebakende periode in de embryonale fase geactiveerd.

Onderzoekers van het Duitse Leibniz-Institut für Altersforschung - Fritz-Lipmann-Institut (FLI) in Jena waren geïnteresseerd in het achterliggende mechanisme van deze specifieke activering. Onder leiding van ontwikkelingsgeneticus prof.dr. Christoph Englert zijn zij erin geslaagd bij zebravisjes twee stukjes DNA te identificeren, die naast het WT1-gen liggen en als genetische schakelaar dienen. Deze twee stukjes uit het genoom zijn in staat het WT1-gen aan of uit te zetten.

Voor een van beide schakelaars konden zij vervolgens aantonen, dat die hiervoor waarschijnlijk gebruikmaakt van retinezuur. Dit is een derivaat van vitamine A dat op meerdere plaatsen in het embryo als boodschapperstof dient. De structuur en de functie van het WT1-gen bij mensen en andere dieren lijken erg op elkaar. 'We wisten daarom vrijwel zeker, dat de activatoren die we gevonden hadden, ook bij mensen een belangrijke rol spelen.'

En inderdaad hebben de onderzoekers de schakelaar die op retinezuur reageert, ook bij mensen kunnen vinden. En in gekweekte menselijke niercellen hebben zij hetzelfde mechanisme kunnen aantonen.

sterren Gepubliceerd: maandag 17-08-2009
Bron: Development | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier