Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

De NPCF en 'Mijn EPD voor Dummies'

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

De Nederlandse PatiŽnten Consumenten Federatie (NPCF) is opvallend nauw betrokken bij het Elektronisch PatiŽntendossier (EPD). Het ene onderzoek na de andere enquÍte ziet in dat verband het licht. En terwijl de Eerste Kamer zich nog moet uitspreken over eventuele invoering doet de NPCF al onderzoek naar de 'te gebruiken woorden en termen in 'Mijn EPD' (sic!)'. Die moeten volgens beleidsmedewerker Loes Bierma 'zo simpel en duidelijk mogelijk zijn'.

Maar wat is eigenlijk een patiŽntendossier? Een lekker leesbaar boekwerkje voor de patiŽnt of een dossier met medische informatie waar de behandelaar wat aan heeft? En als het allebei moet zijn, hoe stelt de NPCF (lees: minister Klink) zich die vertaalslag dan in vredesnaam voor?

Een volstrekt onmogelijke opgave die het hele EPD-verhaal nog veel twijfelachtiger maakt dan het toch al is. En dan begint de uitnodiging voor deze enquÍte ook nog met: 'U krijgt straks zelf inzage in uw eigen elektronische patiŽntendossier (EPD).' Kennelijk weet de NPCF nu al zeker dat ook de Eerste Kamer geen beletsel zal vormen voor invoering.

Marc Chavannes schreef vorige week in NRC Handelsblad: 'Het moment nadert waarop minister Klink vervolgd kan worden wegens het onbevoegd uitoefenen van de geneeskunst.' Zo ver is het misschien nog niet. Maar dat er op allerlei manieren vals wordt voorgelicht, waarbij de minister hoopt dat de burger het moede hoofd dan maar in de schoot legt en zijn verzet tegen het EPD staakt, dat is wel zeker. Valsheid in geschrifte is overigens ook strafbaar. En bovendien, de Eerste Kamer hťťft nog niet gesproken.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 21-07-2009 | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Krishna Dixit, Heerhugowaard
  27-07-2009 14:53

  Hoe terecht het negatieve verhaal over het EPD mag zijn blijkt ook weer in een uitstekend artikel in "Forum" vam de Volkskrant gepubliceerd op maandag 27-07-2009.

 • Redactie, Utrecht
  21-07-2009 21:42

  Eerst even een kleine correctie: wij schrijven NierNieuws zonder lidwoord.

  De redactie ziet inderdaad meer na- dan voordelen aan het EPD. Zowel fundamenteel, als nu ook in de praktische uitvoering. Maar in de communicatie vanuit de overheid wordt de balans heel anders gepresenteerd. Omdat vooral chronisch zieken, dus vrijwel alle nierpatiŽnten, met een eventueel EPD te maken krijgen, zien wij het als onze taak tegenwicht te bieden.

  Het aardige van een site die opgebouwd is uit losse artikelen, is nu juist dat een mening in het ene artikel (gerubriceerd als 'redactioneel') niets afdoet aan de kwaliteit van een ander artikel. Overigens is het niet zo dat 'onafhankelijk' gelijkstaat aan 'zonder mening'. Integendeel. Alleen wie echt onafhankelijk is, kan vrijuit zijn mening geven.

 • Aris Jan, IJsselstein
  21-07-2009 21:09

  De Niernieuws.nl is opvallend tegen het Elektronisch PatiŽntendossier (EPD). Het ene anti-redactioneel na het andere ziet in dat verband het licht. En terwijl de Eerste Kamer zich nog moet uitspreken over eventuele invoering, schrijft de niernieuws redactie het EPD al af zonder ook maar enig voordeel van de twijfel en zonder de mogelijke verbetering van de gezondheidszorg te willen zien (sic!). De site: Een lekker leesbaar tendentieus artikel of een site waar de (nier)patiŽnt iets aan heeft? En als het allebei moet zijn, hoe stelt de redactie (lees: de antiklinksite) zich die tweedeling dan in vredesnaam voor?

  Een volstrekt onmogelijke opgave die de site steeds meer laat afglijden als het zo doorgaat. En is de ondertitel ook nog: onafhankelijke site met het laatste nieuws over nieren en nierziekten. Schoenmaker blijf bij je leest!
Schiet mij maar lek

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'TjaÖ je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren. Wat kun je nog meer doen?' Ik kijk vanuit ons kantoor naar buiten en zie de takken en bladeren van de bomen zachtjes heen en weer wuiven. 'Misschien kun je als je thuiskomt even gaan douchen en je kleren buiten laten luchten? En ach, iemand met corona kan net zo goed langs mij heen lopen in de supermarkt en dan loop ik hetzelfde risico. Je weet hoe sommige mensen zijn tegenwoordig. En je moet toch weer een keer aan het werk.'

Het is een vreemde gewaarwording als we begin maart onze deuren moeten sluiten om corona het hoofd te bieden. Met zoveel tijd over, besluiten we lang uitgestelde klussen op te pakken, waaronder rommel opruimen. 'Ik kan de schuur bijna niet meer in. Als ik iets wil pakken, moet ik hem helemaal verbouwen' klaagt mijn man.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier