Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'NVN is helemaal niet van koers veranderd'

Door Jeroen van Setten en Merel Dercksen 

De NierpatiŽnten Vereniging Nederland (NVN) is van mening dat de oproep voor Samaritaanse donoren die zij vanochtend in verscheidene dagbladen heeft geplaatst, geen wijziging inhoudt van haar beleid.

In een reactie op onze berichtgeving stelt de NVN, bij monde van Robert Beekman, dat levende donatie gelijkwaardig is aan postmortale donatie. Volgens de NVN woordvoerder is deze boodschap niet anders dan de afgelopen twintig jaar is uitgedragen.

Het NVN jaarverslag 2008 meldt daarentegen: 'In 2005 huldigde de NVN het standpunt kritisch te staan ten opzichte van donatie bij leven. Het opereren van een gezond lichaam werd niet wenselijk geacht.' 'Maar tijden veranderen en daarmee ook de inzichten' gaat het verslag verder. 'Drie jaar later volgt een standpuntswijziging op donatie bij leven.' Die standpuntswijziging is nu dus aangescherpt.

De vereniging vindt verder dat er juist bij Samaritaanse donoren geen sprake is van druk van buitenaf. 'De problematiek rond de onaanvaardbare druk van buitenaf is een bijzonder complexe materie,' die volgens de NVN niets te maken heeft met de oproep van vanochtend. Algemene maatschappelijke druk, niet zozeer op een individu gericht, zoals de NVN die met deze oproep uitoefent, beschouwt zij niet als druk van buitenaf.

De woordvoerder hecht er tenslotte aan te benadrukken dat de vereniging blijft strijden voor een betere wetgeving voor postmortale donatie. 'Wij zijn van mening dat het succes van levende donatie niet moet betekenen dat de Wet op de Orgaandonatie onveranderd moet blijven. De boodschap die wij willen uitdragen is juist een aanklacht tegen het huidige beleid van Klink.'

sterren Gepubliceerd: vrijdag 10-07-2009 | Nog geen reacties
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier