Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Franse religieuzen eensgezind positief over orgaandonatie

Door Helmi van der Helm 

NierNieuws Special door Helmi van der Helm

Moeten we toestaan dat orgaandonatie onder vrienden geregeld wordt? Is geluk genetisch bepaald? Met onder andere deze vragen, maakten de vragenstellers van de 'lekenjury' op het Derde Forum van de Bio-ethiek in Straatsburg het de specialisten bepaald niet makkelijk. En hun antwoorden werden soms zeer kritisch beoordeeld.

Een groep 'wijze mannen' uit onder meer de Franse wetenschap en de transplantatiewereld stond de specialisten bij. De 'jury' die de vragen stelde bestond uit 17 mannen en vrouwen van verschillende leeftijden en achtergronden. Ook kwamen er vragen vanuit de zaal en werden via het internet vragen gesteld. De aanwezige Franse minister van Volksgezondheid, Roselyne Bachelot, beloofde de mening van de jury in het debat op dezelfde wijze in acht te nemen en te wegen als de mening van de specialisten 'uit naam van de participerende democratie'.

Geen leeftijdsgrens voor donoren
Willen wij geïnformeerd worden over de risico's van een erfelijke ziekte? Hoe staan katholieken tegenover orgaantransplantatie in het licht van de wederopstanding? Waarom niet vooraf je inschrijven om je lichaam ter beschikking van de geneeskunde te stellen? Moeten anonieme altruïstische donoren die tijdens hun leven een orgaan afstaan aan een onbekende, ook altijd anoniem blijven? Wat is de leeftijdsgrens voor orgaandonoren? 'Geen leeftijdsgrens,' vonden de specialisten, 'als tenminste hun organen gezond zijn.' En dat geldt dus ook voor een 80-jarige.

Nabestaanden staan in de kou
Maar een aantal juryleden vond dat de specialisten niet op al hun vragen goede antwoorden gaven. In het bijzonder hun vraag over het gebrek aan begeleiding van de nabestaanden van de gestorven donor. 'Zij blijven achter met enorme pijn en twijfels als zij het lichaam van hun dierbare terugkrijgen, nadat zijn organen eruit zijn genomen.' Didier Sicard, een van de 'wijze mannen', sprak zijn verbazing en woede uit, wetende dat een donorcodicil van geen enkele wettelijke waarde is en dat de laatste wil van overledene niet gerespecteerd wordt als de familie hiertegen in verweer gaat.

Marie, een jurylid, zou de psychologische druk willen beperken bij orgaandonatie aan een naaste. Ze zou zelf met een gewetensvraag zitten, als ze de keuze tussen een familielid en een vriend moest maken. Vanuit de zaal kwamen ook de meningen van kerkvertegenwoordigers aan bod. Zo wees Mohamed Moussaoui, hoofd van de Franse Moslimorganisatie, op het feit dat de Islam positief staat tegenover transplantatie, want 'een leven redden is de mensheid redden'. Maar wel op voorwaarde dat de principes van kosteloosheid, waardigheid van de persoon en afkomst worden gerespecteerd, dus het verbod op zaaddonatie houdt stand.

Ook andere kerkgenootschappen positief
Een andere kerkvertegenwoordiger, Claudine Grauzam, legde uit dat de Joodse religie haar mensen aanmoedigt om orgaandonor te worden, maar dat de orgaanuitneming bij een dode altijd vergezeld moet gaan van de nadrukkelijke toestemming van de donor. Voor Jean-François Collange, hoofd van de Franse Protestante Kerken van Alsace en Lorraine, en Monseigneur Christian Kratz, de nummer twee van het aartsbisdom in Straatsburg, is het belangrijk om te vermijden dat het lichaam handelswaar wordt.

Didier Sicard vraagt de grootst mogelijke voorzichtigheid in acht te nemen bij veranderingen in de wet over orgaantransplantaties: het is niet alleen een technische kwestie, maar een problematiek die de dood met het leven verbindt en moet worden ingepast in het leerprogramma van de menselijke wetenschappen, zo stelde hij.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 23-06-2009 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier