Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Onderzoek naar toepassing menselijke cellen bij dialyse

Door Merel Dercksen 

Deze week maakte BioMedical Materials bekend dat het onder andere twee onderzoeken op het gebied van de behandeling van nieraandoeningen gaat financieren. Een van die projecten is een onderzoek naar de toepassing van menselijke cellen tijdens dialyse. Op die manier zou de effectiviteit van hemodialyse aanzienlijk verbeterd moeten worden.

Het project Living Membranes for an Intradialytic Biological Kidney Support Device ('BioKid') is een samenwerkingsverband tussen verschillende universiteiten, academische ziekenhuizen, bedrijven en de Nierstichting. Het geheel staat onder leiding van prof.dr. Ruud Bank van het UMC Groningen en loopt tot 2013.

Dr. Ruud Bank; Bron: BioMedical Materials

Dr. Ruud Bank

Hemodialyse is maar zeer beperkt in staat de functie van de nieren over te nemen. Onder andere doordat een groot aantal stoffen niet goed uit het bloed gefilterd kan worden. Dat geldt bijvoorbeeld voor eiwitgebonden uremische vergiften. Ook met nieuwere technieken zoals convectie, of het gebruik van hoogdoorlaatbare membranen, zijn deze stoffen niet goed te verwijderen.

Het doel van de BioKid is, het proces na te bootsen dat in de nieren plaatsvindt om deze stoffen actief uit te scheiden. Daarvoor zullen de onderzoekers proberen halfdoorlaatbare membranen van bioactieve polymeren te ontwikkelen, waarop ze een enkel laagje menselijke niercellen laten groeien. De BioKid zal vervolgens bestaan uit meerdere van deze membranen. Naast de ontwikkeling van membranen richt het project zich op de ontwikkeling van een kweeksysteem, zodat op grote schaal niercellen in klinieken gebruikt kunnen worden.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de BioKid gekoppeld kan worden aan een dialyseapparaat. Maar dit project loopt niet verder dan de ontwikkeling tot in de laboratoriumfase. Als dat eenmaal geslaagd is, zal voor de toepassing bij mensen een nieuw project opgestart worden.

sterren Gepubliceerd: woensdag 10-06-2009
Bron: BioMedical Materials program | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier