Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nobelprijswinnaar en ontdekker HLA-typering overleden

Door Jeroen van Setten 

Foto: Centre National de la Recherche Scientifique

Jean Dausset in 1980

De Franse immunoloog Jean Dausset is vandaag op 92-jarige leeftijd overleden. Dausset won in 1980 de Nobelprijs voor Geneeskunde voor een ontdekking die de weg opende naar orgaantransplantaties, de HLA-typering. Hij overleed in Palma de Mallorca (Spanje) waar hij sinds twee jaar woonde.

Volgens de Franse president Nicolas Sarkozy is met professor Jean Dausset, een 'groot wetenschapper' die 'staat voor uitmuntendheid in de geneeskunde en het medisch onderzoek in Frankrijk' heengegaan.

Dausset ontdekte in 1958 het HLA (Humaan Leukocyten Antigeen) systeem. Een systeem dat veel complexer is dan dat van de bloedgroepen. Door de HLA-typering valt na te gaan of er een goede compatibiliteit is tussen donor en ontvanger bij orgaantransplantaties.

De typering is vergelijkbaar met een 'vingerafdruk' van de weefsels. De ontdekking van het HLA-systeem heeft ook bijgedragen aan het begrip van de cellulaire immuunrespons en opende de weg naar voorspellende geneeskunde, waarbij rekening wordt gehouden met de variabiliteit van de menselijke genetica, zei Professor Degos, een oud-leerling van Dausset.

Jean Dausset was lid van de Franse Academie voor Geneeskunde en de Academie van Wetenschappen. Hij was tot op hoge leeftijd voorzitter van de Universele Beweging voor Wetenschappelijk Verantwoordelijkheid die zich bezorgd maakt over de verdeling van schaarse goederen onder de mensheid.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 06-06-2009
Bron: Agence France Presse | Nog geen reacties
Advies voor afweeronderdrukkers tijdens corona

De richtlijncommissie van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) heeft een advies opgesteld voor de behandeilng met medicijnen van nier(transplantatie)patiënten tijdens de coronacrisis. De titel van het advies is 'Starten en aanpassen van immuunsuppressie voor nefrologische aandoeningen tijdens SARS-CoV2-epidemie'. 

Eerder werd al bekend dat niertransplantaties worden uitgesteld omdat behandeling met afweeronderdrukkende medicijnen patiënten kwetsbaarder maakt voor ernstig verloop van een infectie met covid-19. Maar patiënten die al getransplanteerd zijn, kunnen niet zomaar met die behandeling stoppen. Daarnaast zijn er auto-immuun nierziekten waartegen immunosuppressiva gegeven worden, soms langdurig, soms acuut bij een opvlamming van de ziekte.

Uitgangspunt bij niertransplantatiepatiënten is dat aanpassing van immuunsuppressie in regionale centra alleen plaats zal vinden in nauw overleg met het transplantatiecentrum waarmee samengewerkt wordt. Daarnaast raadt de NFN behandelaars aan om regelmatig de nieuwste versie van het advies te bekijken: deze situatie is nog zo nieuw dat de inzichten nog kunnen veranderen.

Een van de belangrijkste adviezen voor behandelaars: overleg altijd met anderen over eventuele wijzigingen van de medicatie van je patiënt - er zijn tenslotte geen situaties 'volgens het boekje'. Dat geldt nog sterker voor patiënten: nooit op eigen houtje de medicatie veranderen.

Lees meer »

Thuis prikken voor medicijnspiegel »

Een dried blood spot is niets anders dan een bloeddruppeltje uit een vingerprik op een kaartje. Thuis op de bank afgenomen en opgestuurd naar het lab. Herman Veenhof, ziekenhuisapotheker in opleiding en onderzoeker in het UMC Groningen, vraagt zich in zijn promotieonderzoek af of dit polibezoeken van transplantatiepatiënten kan vervangen.

Lees meer »

Nier kan na acute schade soms toch getransplanteerd worden »

Veel donornieren van overleden donoren worden meteen afgeschreven omdat de donor acuut nierfalen (Acute Kidney Injury - AKI) had. Recent Amerikaans onderzoek suggereert echter dat een aantal van deze afgeschreven donornieren nog goed getransplanteerd hadden kunnen worden. In Amerika staan ongeveer 95.000 mensen op de wachtlijst voor een donornier. Per jaar vallen ongeveer 9.000 wachtenden af, omdat zij overlijden, of te veel achteruit gaan om nog een nier te ontvangen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier