Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Bevolkingsonderzoek naar eiwit in urine is kosteneffectief

Door Merel Dercksen 

Teststrips voor albunime in de urine

Eiwitteststrips

Cornelis Boersma onderzocht de effectiviteit en de kosteneffectiviteit van vroege opsporing en behandeling van personen met een verhoogd risico op hart-, vaat- en nierziekten op basis van verhoogde albuminurie (eiwitverlies in de urine). Screening op microalbuminurie geeft volgens hem een optimaal resultaat als gekeken wordt naar de kosten op lange termijn en het aantal risicopatiënten dat op deze manier vroegtijdig ontdekt wordt.

Hart-, vaat- en nierziekten hebben de afgelopen jaren geleid tot een toename in zorggebruik en zorguitgaven. Preventie van deze ziekten is daarom wenselijk. Preventie is vaak gericht op behandeling van risicofactoren zoals hoge bloeddruk, cholesterol of diabetes. Maar er bestaat behoefte aan een 'marker' die kan voorspellen wie het meeste baat heeft bij behandeling. Recent is gebleken dat verhoogde albuminurie, eiwituitscheiding in de urine, een dergelijke risicomarker is. Het voorspellende karakter van albuminurie suggereert dat populatiescreening zou kunnen leiden tot vroege opsporing en behandeling van personen die een verhoogd risico op hart-, vaat- en/of nierziekten lopen.

Diverse farmaco-economische studies laten zien dat behandeling met bepaalde bloeddrukverlagers (die aangrijpen op het renine-angiotensine aldosteron systeem, RAAS) kosteneffectief is in het voorkomen van hart-, vaat- en nierziekten in verschillende risicopopulaties. Uit onderzoek van Cornelis Boersma blijkt dat het belangrijk is om naast de kosten van geneesmiddelen, ook alle relevante (in)directe gezondheidseffecten en kosten op de lange termijn mee te nemen.

Voor een goede vertaalslag van deze uitkomsten naar de dagelijkse praktijk is het volgens Boersma ook van belang om observationele gegevens te gebruiken. Op basis van gegevens uit de Groningse PREVEND-studie vond Boersma een albuminurie-afhankelijk effect van bloeddrukverlagende medicatie bij patiënten met een verhoogde bloeddruk: hoe meer eiwit in de urine, hoe effectiever de medicijnen zijn. Ook blijkt populatiescreening gericht op albuminurie te resulteren in een gunstige kosteneffectiviteit. Populatiescreening gericht op microalbuminurie resulteerde hierbij in een optimale kosteneffectiviteit.

Boersma promoveert op 12 juni op zijn onderzoek.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 05-06-2009
Bron: Rijksuniversiteit Groningen | Nog geen reacties
Inspirerende dag over therapietrouw

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Op deze dag is gekozen voor het onderwerp 'therapietrouw', omdat 50-75% van de patiënten, ongeveer zes maanden na de start van de behandeling, in meer of mindere mate therapieontrouw is. Deze cijfers zijn zorgelijk, want door therapieontrouw is het effect van de behandeling niet optimaal en de gevolgen kunnen ernstig zijn. Uit onderzoek is gebleken dat er verschillende redenen voor therapieontrouw zijn:

Lees meer »

Overweldigende opbrengst benefietavond »

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc. De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken.

Lees meer »

Benefiet voor Nefrotisch Syndroom: win kaarten! »

Op maandag 18 november vindt in Nijmegen voor de tweede keer een grootse benefietavond plaats waarbij een van de goede doelen het onderzoek van dr. Rutger Maas (Radboudumc) naar nefrotisch syndroom is. NierNieuws heeft twee kaarten weg te geven voor deze spectaculaire avond; wint u die? Wie er op een andere manier aan bij wil dragen kan zich nog opgeven als vrijwilliger.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier