Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Eiwitinname heeft geen invloed op nierfunctie gezonde mensen

Door Merel Dercksen 

Een grote hoeveelheid eiwit in de voeding zorgt bij mensen zonder nierziekte niet voor een versnelde achteruitgang van de nierfunctie. Wel heeft de eiwitinname invloed op het risico dat mensen lopen op hart- en vaataandoeningen.

In het kader van de PREVEND-studie (Prevention of Renal and Vascular ENd-stage Disease) onderzochten Groningse wetenschappers of een grote hoeveelheid eiwit in de voeding op de lange termijn gevolgen heeft voor in principe gezonde mensen. En dan vooral of zij hierdoor een verhoogd risico op achteruitgang van hun nierfunctie, of op hart- en vaataandoeningen lopen.

Van 8461 mensen zonder nierziekte berekenden zij op basis van de ureumuitscheiding met de urine, hoeveel eiwit deze onderzoeksdeelnemers binnenkregen met hun voeding. De deelnemers werden ruim zes jaar gevolgd, waarbij de onderzoekers registreerden hoe hun nierfunctie zich ontwikkelde, of ze een hartinfarct kregen, en of ze overleden. Vervolgens probeerden ze een verband te leggen tussen de eiwitinname en al deze gegevens.

Er blijkt een duidelijke relatie te zijn tussen de eiwitinname en hart- en vaataandoeningen. Zowel mensen die een grotere hoeveelheid eiwit dan gemiddeld eten, als degenen die juist onder het gemiddelde zitten, hebben deze ziektes vaker. Ook de sterfte, ook aan andere oorzaken dan hartproblemen, vertoont een duidelijk verband. Van de onderzoeksdeelnemers die weinig eiwitten in hun voeding hadden, waren er relatief de meeste overleden. Maar de nierfunctie wordt volgens dit onderzoek niet beÔnvloed door de hoeveelheid eiwit in de voeding.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 19-05-2009
Bron: Journal of the American Society of Nephrology | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier