Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Klink schuift beslissing WOD weer verder voor zich uit

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Begin 2007 stelde D66-kamerlid Fatma Koser Kaya kritische vragen aan de minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA). Ze deed dat naar aanleiding van een artikel in Medisch Contact over de slecht functionerende Wet op de Orgaandonatie. Klink antwoordde in november van dat jaar. Hij meldde toen dat hij de wet ging veranderen.

Het kabinet zou in het voorjaar van 2008 besluiten of het bestaande systeem van donorregistratie al dan niet vervangen zou moeten worden door bijvoorbeeld een systeem van actieve donorregistratie. Althans, dat zei Klink.

Inmiddels zijn we twee jaar verder. Met een aantal briljante tussenstops, zoals een terzijde geschoven Masterplan Orgaandonatie, zou Klink deze maand antwoorden op grotendeels door hemzelf opgeworpen vragen. Hij zou onderzoek gedaan hebben naar een Activerend Toestemmingssysteem, een Verplicht Keuzesysteem zonder sanctie, een donorkaart en naar door hemzelf bedachte wijzigingen in het donorformulier. Althans, dat beloofde hij in december 2008.

Maar zonder enige vorm van excuus of een duidelijke verklaring, krijgt de wachtende burger nu tussen neus en lippen door te horen dat de onderzoeken naar verwachting 'voor de zomer' zullen zijn afgerond.

En aangezien in Den Haag het zomerreces meestal volkomen onverwacht nét iets eerder begint dan gedacht, is het weer september voor je het weet. Of oktober. Of 2010. Of verkiezingstijd. Je zou erom moeten lachen, als het allemaal niet om te huilen was.

sterren Gepubliceerd: woensdag 13-05-2009 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Bea
    13-05-2009 19:27

    Wanneer en hoe komen we in actie.
    We accepteren dit nu al zo lang, maar er gebeurt niks.
Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?
Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd. Waar de patiënten wel last van hebben, is het feit dat ze geen bezoek mogen ontvangen. Ik behandel voornamelijk ouderen en ze voelen zich alleen. Ze missen het bezoek van de familie en van de thuiszorg. Aan de andere kant zijn mijn patiënten al lange tijd niet meer werkzaam, dus op dat gebied is er niet veel veranderd. Daarnaast was hun levensstijl, voordat corona uitbrak, al vrij rustig door het tekort aan energie. Dat betekent dat het 'meer thuis moeten zijn' al bekend terrein is.'

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »

Nieren coronapatiënt ook kwetsbaar »

Het wordt steeds duidelijker dat een infectie met Covid-19 (corona), niet 'alleen maar' een ernstige longontsteking kan veroorzaken. Uit een onderzoek in New York blijkt dat van de patiënten die zo ziek worden dat ze moeten worden opgenomen in het ziekenhuis, ruim een derde acuut nierfalen ontwikkelt. In een aanzienlijk deel van de gevallen is dat zelfs matig tot zeer ernstig.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier