Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Beleid orgaandonatie ongewijzigd na artikel tegen ADR

Door Merel Dercksen 

Op 27 maart 2009 verscheen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde het artikel 'ADR-systeem levert eerder minder dan meer donoren op' van de hand van twee Maastrichtse sociaal psychologen. PvdA-kamerlid Chantal Gill'ard heeft naar aanleiding hiervan kamervragen gesteld aan minister Klink van Volksgezondheid. Daarop heeft de minister nu geantwoord. Het artikel heeft geen invloed op de vertraagde koers die Klink vaart met betrekking tot een eventueel nieuw donatiesysteem.

In het artikel schrijven de auteurs dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat actieve donorregistratie meer donoren zal opleveren. Zij verwachten zelfs dat dat er minder zullen zijn, omdat meer mensen zich als niet-donor zullen laten registreren. Klink was zelf al van mening dat een ADR-systeem niet de beste manier was om meer mensen donor te laten zijn.

Het feit dat in het Masterplan Orgaandonatie niet is uitgegaan van het altruÔstische en het coŲperatieperspectief zoals de auteurs van het artikel die definiŽren, is een reden om geen antwoord te geven op Gill'ards vraag of de minister het met de auteurs eens is dat het tweede niet noodzakelijkerwijs meer donoren oplevert dan het eerste. Wel weerspreekt hij de mening dat er onvoldoende onderzoek zou zijn gedaan naar de psychologische en emotionele aspecten.

De onderzoeken die Klink op dit moment laat uitvoeren, waarvan hij in december nog zei dat de resultaten 'in het voorjaar van 2009' bekendgemaakt zouden worden, zijn nu naar verwachting 'voor de zomer' afgerond. Dit zijn onderzoeken naar het Activerend Toestemmingssysteem, het Verplichte Keuzesysteem zonder sanctie, de donorkaart en wijzigingen in het donorformulier, deels op verzoek van Kamerleden.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 12-05-2009
Bron: Ministerie van VWS | Nog geen reacties
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier