Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Eiwitlek via de nieren vergroot risico op trombose

Door Merel Dercksen 

Licht eiwitverlies via de urine vergroot het risico op trombose in een ader. Dat is een nieuw resultaat uit de Groningse PREVEND-studie, een langdurig gezondheidsonderzoek onder ruim 8.000 Groningers met als aandachtspunten nier- en vaatziekten.

In eerdere onderzoeken is aangetoond dat microalbuminurie, het verlies van 30 tot 300 mg van het eiwit albumine via de urine per dag, een verhoogd risico op stolsels in slagaders oplevert. Omdat microalbuminurie waarschijnlijk aangeeft dat de vaatwanden in een slechtere conditie zijn, zou hetzelfde moeten gelden voor trombose in aders.

Van alle deelnemers aan de PREVEND-studie is bekend of zij eiwit verliezen via de urine. De onderzoekers zijn nu nagegaan wie van hen in de eerste tien jaar van de studie een longembolie of diep-veneuze trombose heeft gehad en hebben deze gegevens gecombineerd.

Van de ruim 8.000 deelnemers hebben 129 een van beide vormen van trombose gehad. Hoe meer eiwitverlies in de urine, hoe vaker de trombose voorkwam. Mensen die meer dan 300 mg albumine per 24 uur verliezen, krijgen bijna drie keer zo vaak trombose in een ader als mensen die minder dan 15 mg verliezen. Dit is na correctie voor andere risicofactoren zoals het gebruik van orale anticonceptiva.

Gemiddeld komt veneuze trombose twee keer zo vaak voor bij mensen met microalbuminurie (30 tot 300 mg per 24 uur), als bij mensen bij wie het albumineverlies normaal is (minder dan 30 mg per dag).

sterren Gepubliceerd: donderdag 07-05-2009
Bron: Journal of the American Medical Association | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier