Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Eenduidiger behandelkeuze niertumoren door scorelijst

Door Merel Dercksen 

Een nieuw scoresysteem dat punten toekent aan de meest belangrijke anatomische kenmerken van niertumoren, standaardiseert de indeling en omschrijving hiervan. Dat maakt het mogelijk de resultaten van verschillende behandelingen beter met elkaar te vergelijken. Daardoor kan uiteindelijk een betere beslissing genomen worden over welke behandeling de beste optie is.

Het nieuwe scoresysteem, dat is ontwikkeld door urologen van het Fox Chase Cancer Center in Philadelphia (VS), gaat uit van vijf kenmerken. Daaronder zijn de maximale diameter en de afstand van het diepst gelegen deel van de tumor tot het nierbekken. Op basis van de Engelse namen van de vijf kenmerken heet het systeem R.E.N.A.L-NS.

Vier van de vijf onderdelen krijgen een score van 1 tot 3; de vijfde, die te maken heeft met de locatie van de tumor, is een toevoeging van een letter. Een extra h wordt toegevoegd als de tumor tegen de nierader of -slagader aanligt. De score van een tumor wordt dan bijvoorbeeld uitgedrukt als 7-a.

De urologen van het Fox Chase Cancer Center hebben de lijst toegepast op patiŽnten in hun eigen centrum. Tumoren met een score tot 9 blijken goed verwijderd te kunnen worden door middel van een kijkoperatie, waarbij een deel van de nier achtergelaten wordt. Bij tumoren met een hogere score zijn ofwel volledige verwijdering van de nier via een kijkoperatie, ofwel gedeeltelijke verwijdering in een open ingreep, de beste oplossing. In de praktijk gebeurt dit ook al zo.

'Niertumoren worden op dit moment omschreven met vage en niet-accurate terminologie,' zo verklaart dr. Alexander Kutikov de achterliggende reden om een nieuw systeem te ontwikkelen. 'Wij moedigen urologen aan, dit gestandaardiseerde systeem te gaan gebruiken om de kwaliteit van de omschrijvingen in de literatuur te verhogen en daarmee de ontwikkeling van betere behandelrichtlijnen mogelijk te maken.'

sterren Gepubliceerd: dinsdag 05-05-2009
Bron: Urology Times | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier