Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuwe IsraŽlische wet: Orgaandonatie is religieuze plicht

De Knesset, het IsraŽlische parlement, heeft gisteren met 38 tegen 17 stemmen een wet op orgaandonatie aangenomen om donaties overeenkomstig de Joodse wetten te laten verlopen. Belangrijkste kenmerken hiervan zijn dat donatie als een religieuze verplichting wordt gezien en dat iemand die hersendood is ook echt als dood wordt beschouwd.

Het wetsvoorstel was ingediend door parlementslid Otniel Schneller†van de centrumpartij Kadima. Het is uitvoerig bediscussieerd door rabbi's en artsen. Uitendelijk hebben leiders van†verschillende (Sefardische) ultra-orthodoxe groeperingen hun goedkeuring gegeven. Daarmee stemde in het parlement ook de ultra-orthodoxe Shaspartij vůůr. Ashkenazische Joden interpreteren de religieuze wetten anders en zijn het niet eens met de nieuwe wet.

Politici zeggen dat het effect van de nieuwe wet pas echt zal blijken wanneer rabbi's hun volgelingen oproepen donor te worden. Pas als zij†gelovige IsraŽliŽrs ervan kunnen overtuigen dat orgaandonatie een religieuze verplichting is en hen tot donatie kunnen aanzetten, is de wet een succes te noemen. Volgens Tamar Ashkenazi, hoofd van het nationale transplantatiecentrum, weigert 55% van de†nabestaanden aan wie wordt gevraagd de organen van hun familielid voor donatie ter beschikking te stellen. Vaak doen zij dit op religieuze gronden. In 2007 werd slechts bij 61 overledenen van wie de organen geschikt waren, toestemming verleend. Ondanks dat de familie nog steeds kan weigeren,†verwachten artsen en overheid met de nieuwe wet enkele tientallen extra donoren per jaar.

Een belangrijke reden voor ultra-orthodoxe gelovigen was dat hun leiders, in tegenstelling tot medici, het fenomeen hersendood niet erkenden. Volgens hen was een hersendode patiŽnt nog in leven en stond het verwijderen van organen op dat moment dus gelijk aan moord. Maar veel organen kunnen alleen gebruikt worden zolang het hart (kunstmatig) doorpomt. Zodra van een potentiŽle donor ook het hart stopt met kloppen, zijn zijn organen onbruikbaar. Rabbi's en artsen hebben nu overeenstemming bereikt over het moment waarop sprake is van overlijden: wanneer de hersenen helemaal niet meer functioneren.

Onder de nieuwe wet is een commissie aangesteld, bestaande uit rabbi's, artsen en ethici, die toezicht gaat houden op de uitvoering. Zij wijst ook de artsen aan die bevoegd zijn om hersendood vast te stellen. Volgens parlementslid Chaim Amsellem hebben de huidige medische technieken, waarmee het mogelijk is nauwkeurig te meten of een patiŽnt nog hersenactiviteit vertoont, de nieuwe wet mogelijk gemaakt. Ashkenazische Joden beschouwen overigens ook iemand die geen enkele hersenactiviteit meer vertoont nog als levend en hun partij stemde dan ook tegen de wet.

Omdat er tot gisteren geen wet was met betrekking tot donatie en transplantatie, maar alleen verordonneringen van het Ministerie van Gezondheid, was het niet mogelijk op te treden tegen orgaanhandelaren. Dat kan nu wel: de wet bevat ook de bepaling dat orgaanhandel, of de transactie nu in IsraŽl of in het buitenland plaatsvindt, strafbaar is. Er staat een maximale gevangenisstraf van†drie jaar op.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 25-03-2008
Bron: Haaretz | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier