Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Marokko streeft naar verveelvoudiging niertransplantaties

Door Merel Dercksen 

De Marokkaanse overheid heeft een project dat de zorg voor nierpatiŽnten moet verbeteren, officieel gelanceerd. Het ambitieuze plan moet ervoor zorgen dat alle mensen met een terminale nierinsufficiŽntie goede zorg krijgen, en waar mogelijk een transplantatie.

Het programma APPCIRCUM heeft tot doel de capaciteit voor zorg bij terminale nierinsufficiŽntie, waaronder niertransplantaties, te vergroten. Behalve op nieraandoeningen richt het project zich ook op acute medische zorg. De regering zal verdeeld over vier jaar 2,5 miljoen euro investeren.

Het deel van het programma dat betrekking heeft op nefrologische zorg, heeft een drieledig doel. Ten eerste het versterken van de wet- en regelgeving op dit terrein. Daarnaast het uitbreiden van het aantal centra waar transplantaties verricht worden. En de oprichting van een nationaal register ('Magredial', Maroc, Greffe, Dialyse), waarin het voorkomen en de ontwikkeling van nierziekten in Marokko gevolgd worden.

Volgens minister van Volksgezondheid Yasmina Baddou lijden er in het hele land ongeveer zesenhalfduizend mensen aan terminale nierinsufficiŽntie. Bijna de helft van hen ontvangt nog geen goede zorg en maar 160 mensen zijn getransplanteerd.

Behalve het uitbreiden van het aantal dialysecentra in samenwerking met de private sector, wil het ministerie het aantal niertransplantaties drastisch verhogen. Het doel is, er in 2020 500 per jaar uit te voeren. Daarvoor zal het aantal transplantatiecentra verdubbeld worden van twee naar vier, maar moet vooral ook orgaandonatie beter onder de aandacht gebracht worden.

sterren Gepubliceerd: zondag 12-04-2009
Bron: Le Matin | Nog geen reacties
Nieuwe donorwet: berichten van het Bootcongres

Nog vier maanden, dan gaat de nieuwe donorwet in. Dat is niet alleen voor de 'gewone Nederlander' een verandering. Voor zorgverleners verandert er net zo goed van alles. En voor sommige mensen, bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking, is het nog een extra uitdaging om de beslissing te kunnen nemen die de nieuwe wet van ze vraagt. Tijdens de eerste ochtend van het jaarlijkse Bootcongres van de Nederlandse Transplantatie Vereniging, kregen de deelnemers een toelichting op de veranderingen en op de drempels en uitdagingen die met de nieuwe wet samenhangen.

Op de achtergrond wordt een nieuwe ICT-systeem gebouwd, dat volgens Lili Guo van het ministerie van VWS op schema ligt. Vanaf 1 juli krijgt iedere Nederlander van 18 jaar of ouder, die nog niets heeft laten vastleggen over al dan niet donor willen zijn, een brief met het verzoek iets te registreren. Wie daar niet op reageert, krijgt een tweede brief met hetzelfde verzoek. Inwoners die niets laten vastleggen, worden geregistreerd als iemand die geen bezwaar heeft tegen donatie. Ook daarover krijgt de betrokkene weer een brief.

Lees meer »

Oproep: Doneer 1 minuut »

Op dinsdag 14 januari doen nier-, lever-, en hartpatiënten uit heel Nederland, die op de wachtlijst staan voor een nieuw orgaan, een persoonlijke oproep: Laat je dierbaren weten of je donor wilt zijn. Dit onder de tag 'Doneer 1 minuut'. 50% van de Nederlanders bespreekt zijn donorwensen niet met naasten, wat kan leiden tot twijfel bij nabestaanden of een keuze voor donatie daadwerkelijk bewust was. Bijna driekwart van de nabestaanden weigert bij twijfel dan ook in te stemmen met donatie.

Lees meer »

Donatie na euthanasie geeft waardevolle betekenis »

Orgaandonatie na euthanasie is een zeer waardevolle procedure voor mensen die na hun overlijden iets willen betekenen voor één of meerdere patiënten die op de wachtlijst staan voor een gezond orgaan. Dat concludeert promovendus, jurist en anesthesioloog (i.o.) Jan Bollen van het Maastricht UMC+. Tussen 2002 (het jaar dat euthanasie wettelijk mogelijk werd) en 2018 ondergingen 81.418 patiënten in Nederland en België euthanasie.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier