Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Marokko streeft naar verveelvoudiging niertransplantaties

Door Merel Dercksen 

De Marokkaanse overheid heeft een project dat de zorg voor nierpatiŽnten moet verbeteren, officieel gelanceerd. Het ambitieuze plan moet ervoor zorgen dat alle mensen met een terminale nierinsufficiŽntie goede zorg krijgen, en waar mogelijk een transplantatie.

Het programma APPCIRCUM heeft tot doel de capaciteit voor zorg bij terminale nierinsufficiŽntie, waaronder niertransplantaties, te vergroten. Behalve op nieraandoeningen richt het project zich ook op acute medische zorg. De regering zal verdeeld over vier jaar 2,5 miljoen euro investeren.

Het deel van het programma dat betrekking heeft op nefrologische zorg, heeft een drieledig doel. Ten eerste het versterken van de wet- en regelgeving op dit terrein. Daarnaast het uitbreiden van het aantal centra waar transplantaties verricht worden. En de oprichting van een nationaal register ('Magredial', Maroc, Greffe, Dialyse), waarin het voorkomen en de ontwikkeling van nierziekten in Marokko gevolgd worden.

Volgens minister van Volksgezondheid Yasmina Baddou lijden er in het hele land ongeveer zesenhalfduizend mensen aan terminale nierinsufficiŽntie. Bijna de helft van hen ontvangt nog geen goede zorg en maar 160 mensen zijn getransplanteerd.

Behalve het uitbreiden van het aantal dialysecentra in samenwerking met de private sector, wil het ministerie het aantal niertransplantaties drastisch verhogen. Het doel is, er in 2020 500 per jaar uit te voeren. Daarvoor zal het aantal transplantatiecentra verdubbeld worden van twee naar vier, maar moet vooral ook orgaandonatie beter onder de aandacht gebracht worden.

sterren Gepubliceerd: zondag 12-04-2009
Bron: Le Matin | Nog geen reacties
Oproep: Doneer 1 minuut

Op dinsdag 14 januari doen nier-, lever-, en hartpatiënten uit heel Nederland, die op de wachtlijst staan voor een nieuw orgaan, een persoonlijke oproep: Laat je dierbaren weten of je donor wilt zijn. Dit onder de tag 'Doneer 1 minuut'.

50% van de Nederlanders bespreekt zijn donorwensen niet met naasten, wat kan leiden tot twijfel bij nabestaanden of een keuze voor donatie daadwerkelijk bewust was. Bijna driekwart van de nabestaanden weigert bij twijfel dan ook in te stemmen met donatie.

Een van de gezichten van de campagne is Bregje uit Zeewolde, zij is erfelijk belast met cystenieren en staat na een geslaagde levertransplantatie nu op de wachtlijst voor een nieuwe nier. Dit heeft grote impact op haar gezin: een dagje shoppen met haar dochter, of kijken bij de hockeywedstrijd van haar zoon lukt niet meer. Ze is inmiddels ook afgekeurd als verpleegkundige in de jeugdzorg. Ze hoopt mensen bewust te maken van wat het is om als jonge vrouw een nieuw orgaan nodig te hebben.

Ook Olaf en Bram uit Sleen spreken zich uit. Olaf is door de erfelijke nierziektes van zoon Bram (11) en dochter Pien (8) inmiddels fulltime mantelzorger. Pien heeft sinds kort een nieuwe nier, terwijl Bram nog op de wachtlijst staat en vier keer per week moet dialyseren.

Lees meer »

Donatie na euthanasie geeft waardevolle betekenis »

Orgaandonatie na euthanasie is een zeer waardevolle procedure voor mensen die na hun overlijden iets willen betekenen voor één of meerdere patiënten die op de wachtlijst staan voor een gezond orgaan. Dat concludeert promovendus, jurist en anesthesioloog (i.o.) Jan Bollen van het Maastricht UMC+. Tussen 2002 (het jaar dat euthanasie wettelijk mogelijk werd) en 2018 ondergingen 81.418 patiënten in Nederland en België euthanasie.

Lees meer »

Verschillen binnen VS in acceptatie donornieren »

In de Verenigde Staten blijken nieren van overleden donoren relatief vaak te worden afgedankt als ze als minder ideaal materiaal voor transplantatie worden gezien, terwijl met deze donornieren patiënten hadden kunnen worden gered. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat er grote variatie is in de hoeveelheid donornieren die transplantatiecentra afkeuren, en dat centra die donornieren minder snel afkeuren, uiteindelijk nierpatiënten sneller transplanteren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier