Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Marokko streeft naar verveelvoudiging niertransplantaties

Door Merel Dercksen 

De Marokkaanse overheid heeft een project dat de zorg voor nierpatiŽnten moet verbeteren, officieel gelanceerd. Het ambitieuze plan moet ervoor zorgen dat alle mensen met een terminale nierinsufficiŽntie goede zorg krijgen, en waar mogelijk een transplantatie.

Het programma APPCIRCUM heeft tot doel de capaciteit voor zorg bij terminale nierinsufficiŽntie, waaronder niertransplantaties, te vergroten. Behalve op nieraandoeningen richt het project zich ook op acute medische zorg. De regering zal verdeeld over vier jaar 2,5 miljoen euro investeren.

Het deel van het programma dat betrekking heeft op nefrologische zorg, heeft een drieledig doel. Ten eerste het versterken van de wet- en regelgeving op dit terrein. Daarnaast het uitbreiden van het aantal centra waar transplantaties verricht worden. En de oprichting van een nationaal register ('Magredial', Maroc, Greffe, Dialyse), waarin het voorkomen en de ontwikkeling van nierziekten in Marokko gevolgd worden.

Volgens minister van Volksgezondheid Yasmina Baddou lijden er in het hele land ongeveer zesenhalfduizend mensen aan terminale nierinsufficiŽntie. Bijna de helft van hen ontvangt nog geen goede zorg en maar 160 mensen zijn getransplanteerd.

Behalve het uitbreiden van het aantal dialysecentra in samenwerking met de private sector, wil het ministerie het aantal niertransplantaties drastisch verhogen. Het doel is, er in 2020 500 per jaar uit te voeren. Daarvoor zal het aantal transplantatiecentra verdubbeld worden van twee naar vier, maar moet vooral ook orgaandonatie beter onder de aandacht gebracht worden.

sterren Gepubliceerd: zondag 12-04-2009
Bron: Le Matin | Nog geen reacties
Advies voor afweeronderdrukkers tijdens corona

De richtlijncommissie van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) heeft een advies opgesteld voor de behandeilng met medicijnen van nier(transplantatie)patiënten tijdens de coronacrisis. De titel van het advies is 'Starten en aanpassen van immuunsuppressie voor nefrologische aandoeningen tijdens SARS-CoV2-epidemie'. 

Eerder werd al bekend dat niertransplantaties worden uitgesteld omdat behandeling met afweeronderdrukkende medicijnen patiënten kwetsbaarder maakt voor ernstig verloop van een infectie met covid-19. Maar patiënten die al getransplanteerd zijn, kunnen niet zomaar met die behandeling stoppen. Daarnaast zijn er auto-immuun nierziekten waartegen immunosuppressiva gegeven worden, soms langdurig, soms acuut bij een opvlamming van de ziekte.

Uitgangspunt bij niertransplantatiepatiënten is dat aanpassing van immuunsuppressie in regionale centra alleen plaats zal vinden in nauw overleg met het transplantatiecentrum waarmee samengewerkt wordt. Daarnaast raadt de NFN behandelaars aan om regelmatig de nieuwste versie van het advies te bekijken: deze situatie is nog zo nieuw dat de inzichten nog kunnen veranderen.

Een van de belangrijkste adviezen voor behandelaars: overleg altijd met anderen over eventuele wijzigingen van de medicatie van je patiënt - er zijn tenslotte geen situaties 'volgens het boekje'. Dat geldt nog sterker voor patiënten: nooit op eigen houtje de medicatie veranderen.

Lees meer »

Nieuwe apps helpen bij corona-management »

Nu besmettingen met Covid-19 (corona) serieuze sociale gevolgen hebben en tot een zware belasting van de zorgsector hebben geleid, duiken er verschillende apps op die hier een beetje verlichting in proberen te brengen. Het doel is steeds in grote lijnen: zorgen dat mensen met verdachte symptomen tijdig contact opnemen met een zorgverlener, maar ook dat mensen met een gewone verkoudheid, dat niet onnodig doen.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier