Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nierstenen als eindejaarsbonus

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

De Nederlander vertrouwt de bankiers niet meer en zou het liefst zijn geld onder zijn matras bewaren. Dat is erg. Maar het kan nog erger. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het imago van zorgverzekeraars nog een graadje beroerder is.

Dat is geen prettig signaal en daar zouden die verzekeraars dan ook eens goed bij stil moeten staan. Menzis (op drie na de slechtste in het onderzoek) heeft dat begrepen. Ze schrikken van de cijfers. En ook Ohra (op een na de slechtste) voelt nattigheid. 'We zijn inderdaad nog niet op het juiste niveau'.

Maar Agis (op twee na de zwakste) neemt het hele onderzoek niet serieus. 'Het klopt van geen kant', zegt een woordvoerder. Ze waren bij deze zorgverzekeraar waarschijnlijk zo druk met hun nieuwste plannetje, dat er even geen tijd was voor dit soort kletspraat. Agis gaat haar imago namelijk verbeteren door geld uit te delen.

De Agis-klant die nierstenen krijgt en die laat vergruizen in een door de zorgverzekeraar uitverkoren ziekenhuis, krijgt zijn verplichte eigen bijdrage van 155 euro terug! Sterker nog, als hij die 155 euro al is kwijtgeraakt aan andere onplezierige behandelingen in datzelfde jaar, krijgt hij dat hele bedrag achteraf terug. Als dat geen imagoverbetering geeft. We kunnen dus heel veel nierstenen verwachten rond Kerstmis 2009. Althans in de Randstad.

Want de vijf uitverkoren ziekenhuizen (volgens Agis op kwaliteit uitgezocht, maar waarschijnlijk alles bij elkaar genomen ook de goedkoopste) staan in Amsterdam, Amersfoort en Nieuwegein. Agis zegt dat al haar klanten altijd vrij zijn zelf een ziekenhuis te kiezen. Maar voor iemand die in Maastricht woont zit die lekkere kerstvergruizingsbonus er, alleen al door de reiskosten, natuurlijk niet in.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 07-04-2009 | Nog geen reacties
Wisselingen in Maastricht

Twee grote veranderingen bij de afdeling nefrologie in Maastricht: prof.dr. Karel Leunissen is met emeritaat gegaan en prof.dr. Jeroen Kooman is benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Bij zijn afscheid van het Maastricht UMC+ is internist-nefroloog prof.dr. Karel Leunissen benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Tevens is hij onderscheiden met de Maastricht UMC+ penning. Leunissen is sinds 1984 tot aan zijn emeritaat in juni 2020 in dienst geweest van het academisch ziekenhuis Maastricht en de Universiteit van Maastricht. Hij is begonnen als jonge internist-nefroloog, waarbij hij nog nauw betrokken is geweest bij het opzetten van het niertransplantatieprogramma in Maastricht. Vervolgens is hij bevorderd tot universitair hoofddocent en later tot vakhoogleraar en opleider Nefrologie. Vanaf 1998 was hij, binnen de afdeling Interne geneeskunde van het Maastricht UMC+, hoofd van de onderafdeling Nefrologie.

Naast zijn vakinhoudelijk werk heeft Leunissen zich uitgebreid bezig gehouden met onderwijs. Zo was hij bijvoorbeeld vice-decaan en portefeuillehouder onderwijs van de (toenmalige) Faculteit der Geneeskunde, en directeur van het Stafdirectoraat Zorg en Leren. Een andere nefroloog met onderwijsbloed is prof.dr. Jeroen Kooman. Hij is per 1 september benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Lees meer »

Wiskundig model maakt schatting van druk in nierfilters »

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Didier Collard over het onderzoek naar het meten van druk in de nierfilters in het Amsterdam UMC. Didier heeft een bachelor wiskunde en natuurkunde gedaan, gevolgd door een master mathematische fysica aan de Universiteit van Amsterdam. Via de zij-instroom is hij daarna geneeskunde gaan studeren en hij heeft inmiddels zijn opleiding tot arts afgerond.

Lees meer »

Weer grote prijs voor Martin de Borst »

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier