Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Belgen worstelen met combinatie euthanasie en orgaandonatie

Door Jeroen van Setten 

Screenshot TV uitzending Terzake

Diane in 'Terzake'

In BelgiŽ is opnieuw een debat ontstaan over euthanasie. Nu in combinatie met orgaandonatie. Een televisiereportage vertelde het verhaal van Diane, die enkele jaren geleden haar leven liet beŽindigen, nadat ze door een hersenbloeding ernstig gehandicapt was geraakt. Diane, destijds 42 jaar oud, wilde ook haar organen doneren.

Dat is ook gebeurd; vijf ernstig zieke kinderen ontvingen organen van Diane. Om de anonimiteit te waarborgen en te voorkomen dat de ontvangers zouden beseffen van wie de organen afkomstig waren, werd het verhaal tot nu toe stilgehouden.

De vraag om euthanasie, gekoppeld aan orgaandonatie, roept in BelgiŽ nieuwe vragen op. Men vraagt zich nu af in hoeverre een arts mag of kan beslissen over leven en dood als er bepaalde voordelen, het beschikbaar komen van organen, mee gepaard gaan. 'Er moet een maatschappelijk debat worden gevoerd rond deze zeer uitzonderlijke vraag', stelde Patrick Cras, ťťn van de behandelende artsen van Diane, in de uitzending.

Tot nu toe was de reactie die sommigen op donatie hebben, de arts zou het sterven niet genoeg bevechten 'omdat hij dan organen zou kunnen oogsten', vrij gemakkelijk te pareren. Alleen al het feit dat het nooit de behandelend arts is die de organen uitneemt zou al genoeg reden moeten zijn in te zien dat het zo niet werkt.

Als deze grondregel ook bij euthanasie strikt in acht wordt genomen, hoeft de discussie hopelijk niet nog hoger op te lopen dan nu al in de Belgische politiek het geval is

sterren Gepubliceerd: vrijdag 03-04-2009 | Nog geen reacties
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier