Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Egypte erkent hersendood

Door Merel Dercksen 

Het Islamitische onderzoeksinstituut Al-Azhar in Egypte heeft besloten dat iemand die hersendood is, overleden is. Dit betekent dat de organen van deze patiënten voor transplantatie gebruikt mogen worden. Egyptische artsen zijn erg blij met deze uitspraak.

Al-Azhar Universiteit

Na tien jaar onenigheid zijn de leden van het toonaangevende instituut, onderdeel van de Al-Azhar universiteit in Caïro, nu tot een eensgezind oordeel gekomen. Tijdens een internationale conferentie over orgaandonatie concludeerden enkele religieuze leiders dat 'Een persoon overleden is wanneer zijn hart en zijn ademhaling volledig gestopt zijn en door artsen is vastgesteld dat dit onomkeerbaar is; óf wanneer er geen enkele hersenfunctie meer is en artsen hebben geconstateerd dat dit onomkeerbaar is.'

Egyptische artsen zijn erg blij met het besluit, omdat dit betekent dat de organen van hersendode patiënten voor transplantatie in aanmerking komen. Volgens de landelijke artsenorganisatie was dit het grootste knelpunt in de discussie over een wet op transplantatie die op dit moment in het parlement gevoerd wordt.

sterren Gepubliceerd: woensdag 18-03-2009
Bron: SaphirNews | Nog geen reacties
Jef Schaap overleden

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud. 

Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen. Hij vertelde daarover eerder aan NierNieuws: 'toen realiseerde ik me, dat dit niet vrijblijvend kon zijn. Een hulpprogramma vraagt om werk op lange termijn en niet om een kortstondige oplossing onder het motto wat niet lukt is jammer. Eind 2000 hebben we met een paar mensen de stichting opgericht, om het werk en de verantwoordelijkheid te delen.'

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »

Op hol geslagen afweersysteem leidt vaak tot acuut nierfalen »

Een afweersysteem dat op hol slaat na een infectie kan leiden tot acuut nierfalen. Dat overkomt bijna de helft van de patiënten die na een ernstige infectie op een intensive care afdeling van een ziekenhuis belanden. Bij een deel van deze patiënten is dit tijdelijk. Maar bij het grootste gedeelte leidt dit tot aanhoudend nierfalen en zelfs dialyse.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier