Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Egypte erkent hersendood

Door Merel Dercksen 

Het Islamitische onderzoeksinstituut Al-Azhar in Egypte heeft besloten dat iemand die hersendood is, overleden is. Dit betekent dat de organen van deze patiŽnten voor transplantatie gebruikt mogen worden. Egyptische artsen zijn erg blij met deze uitspraak.

Al-Azhar Universiteit

Na tien jaar onenigheid zijn de leden van het toonaangevende instituut, onderdeel van de Al-Azhar universiteit in CaÔro, nu tot een eensgezind oordeel gekomen. Tijdens een internationale conferentie over orgaandonatie concludeerden enkele religieuze leiders dat 'Een persoon overleden is wanneer zijn hart en zijn ademhaling volledig gestopt zijn en door artsen is vastgesteld dat dit onomkeerbaar is; ůf wanneer er geen enkele hersenfunctie meer is en artsen hebben geconstateerd dat dit onomkeerbaar is.'

Egyptische artsen zijn erg blij met het besluit, omdat dit betekent dat de organen van hersendode patiŽnten voor transplantatie in aanmerking komen. Volgens de landelijke artsenorganisatie was dit het grootste knelpunt in de discussie over een wet op transplantatie die op dit moment in het parlement gevoerd wordt.

sterren Gepubliceerd: woensdag 18-03-2009
Bron: SaphirNews | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier