Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Sterfte bij weinig eiwit in bloed geen gevolg ondervoeding

Door Merel Dercksen 

Het verband dat bestaat tussen het albuminegehalte in het bloed van dialysepatiŽnten en hun overlijdensrisico, is gedeeltelijk te verklaren door ontstekingsprocessen. Anders dan tot nu toe werd gedacht, speelt ondervoeding hierbij geen rol. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek.

In het kader van Necosad-2 (Nederlandse CoŲperatieve Studie naar de Adequaatheid van Dialyse) heeft en groep onderzoekers gekeken naar het effect van ontstekingsactiviteit en voedingsstatus op het verband tussenhet albuminegehalte in het bloed en de sterfte. Ze deden dit bij hemodialysepatiŽnten en bij mensen die een vorm van buikspoeling deden. Aan het onderzoek namen nieuwe patiŽnten deel van 38 dialysecentra.

Drie maanden na de start van de dialyse werd bij elke patiŽnt de ontstekingsactiviteit in het lichaam gemeten, aan de hand van de hoeveelheid C-reactive protein (CRP) in het bloed. Ondervoeding stelden de onderzoekers vast aan de hand van een standaard 'subjectieve' checklist. Daarnaast keken ze of de eiwitinname via de voeding voldoende was.

In totaal werden 700 patiŽnten gevolgd, van wie 454 met hemodialyse startten en 246 met buikspoeling. In de hele groep overleed 21 procent binnen twee jaar na de start van de dialyse. Het risico op overlijden blijkt onder hemodialysepatiŽnten met 47 procent toe te nemen bij een afname van het albuminegehalte met 10 gram/l bloed. Bij peritoneaal dialysepatiŽnten is dat 38 procent. Na correctie voor ontstekingsactiviteit vermindert die toename van het overlijdensrisico, wat erop duidt dat ontstekingsprocessen hierbij een rol spelen. Correctie voor de voedingsstatus heeft daarentegen geen effect. Ook het effect van de eiwitinname is niet significant.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 17-03-2009
Bron: Journal of Renal Nutrition | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier