Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Ierland kampt met enorme toename nierpatiŽnten

Door Merel Dercksen 

Het aantal nierpatiŽnten in Ierland is sinds 2003 met 50 procent toegenomen. Donderdag presenteren betrokkenen een nieuw actieplan om die toename in te dammen. En er moet actief gewerkt worden aan een uitbreiding van het aantal dialyseplaatsen, om te voorkomen dat er een tekort ontstaat.

Volgens dr. Liam Plant, nefroloog en medisch directeur van het Health Service Executiveís National Renal Office (NRO), zal de groei de komende jaren alleen maar doorzetten. Zelfs als het aantal transplantaties vergroot kan worden, blijft er behoefte aan meer dialyseplaatsen. In Ierland start ongeveer 83 procent van de mensen met nierfalen met hemodialyse. In Nederland is dat iets minder, zo'n 78 procent.

Donderdag 12 maart, tijdens World Kidney Day, organiseren de Irish Kidney Association en de Irish Nephrology Society een grootse bijeenkomst in Dublin voor zowel professionals als publiek. Hier zullen Plant en collega's een nieuwe strategie presenteren om de toename van nierziekten in te dammen. Belangrijk aspect is meer aandacht voor andere aandoeningen, zoals diabetes, die een risicofactor vormen voor nierfunctieverlies. Behalve meer aandacht voor preventie, moet ook het aantal dialyseplaatsen uitgebreid worden, zegt Plant. Dat zou moeten gaan met een systeem van dependances van de bestaande elf ziekenhuisklinieken. Details van het plan worden donderdag bekendgemaakt.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 10-03-2009
Bron: The Irish Times | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier