Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Medische prijs Duitse universiteit voor nefroloog

Door Merel Dercksen 

Prof.dr. Klaus Thurau; Bron: goettingen.de

Prof.dr. Klaus Thurau

De medische faculteit van de universiteit van Göttingen heeft onlangs haar belangrijkste jaarlijkse prijs, de Jacob Henle-medaille, uitgereikt. De ontvanger is dit jaar prof.dr. Klaus Thurau, nefroloog in München.

De 80-jarige Thurau, inmiddels met emeritaat, wordt gezien als de grondlegger van de moderne fysiologie van de doorbloeding van de nier. Hij heeft technieken als de elektromagnetische doorbloedingsmeting en micropunctie sterk bevorderd.

Thurau gaf zijn danktoespraak de titel 'Tubuloglomerulaire terugkoppeling - een visie van Goormaghtigh'. Dit systeem, dat al in de jaren '20 en '30 door de Gentse patholoog Goormaghtigh voorspeld was, kon pas veertig jaar later bewezen worden. Thurau was hierbij betrokken.

De Jacob Henle-medaille is een prijs die de universiteit van Göttingen sinds 1988 uitreikt voor medisch relevante wetenschappelijke prestaties. De prijs is vernoemd naar Friedrich Gustav Jacob Henle (1809-1885), anatoom en fysioloog aan de Georg-August-Universiteit in Göttingen.

sterren Gepubliceerd: zondag 22-02-2009
Bron: Göttinger Tageblatt | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Alfons, B.
    22-02-2009 19:20

    Leuk om weten!
    "De prijs is vernoemd naar Friedrich Gustav Jacob Henle (1809-1885), anatoom en fysioloog aan de Georg-August-Universiteit in Göttingen." De man die zijn naam ook gaf aan een onderdeel van de niercel. De bocht van Henle dus..
Tien waardevolle tips om de hitte te overleven

Het is heet, en dat blijft het deze week. Daarom opnieuw: tien tips om de hitte te overleven, door ons samengesteld in samenwerking met de nefrologie-afdeling van het Meander MC in Amersfoort. En daarbij besteden we natuurlijk speciaal aandacht aan nierpatiënten.

DOEN: meer drinken. Ook met een vochtbeperking of als dialysepatiënt kun je bij deze hoge temperaturen wat meer hebben. Denk aan 250 ml (twee kleine glaasjes) per dag. In overleg met je nefroloog kun je bij dialyse ook wat minder vocht onttrekken dan normaal.

DOEN: een glaasje water vervangen door een beetje bouillon als je licht in je hoofd wordt. Met dit hete weer verlies je niet alleen meer water, maar ook meer natrium.

NIET DOEN: midden op de dag in de hitte gaan zitten. Pas vooral ook op met de zon als je afweeronderdrukkende medicijnen gebruikt.

DOEN: neem eens een waterijsje in plaats van een paar slokken water. Je doet er langer mee, en koelt er ook nog van af.

Lees meer »

Te snelle correctie natriumbalans valt te voorzien »

Ernstige hyponatriëmie, veel te weinig natrium in je bloed, brengt grote risico's met zich mee en moet daarom zo snel mogelijk in het ziekenhuis worden behandeld. Maar ook de behandeling is niet zonder gevaar: zowel het te langzaam als te snel weer op peil brengen van de natriumspiegel kan tot ernstige complicaties leiden. Canadese artsen stellen nu een puntensysteem voor waarmee snel kan worden bepaald of het toedienen van natrium te snel gaat.

Lees meer »

Wetenschapsdag 2019 »

Inmiddels traditiegetrouw vinden de Wetenschapsdag en de wetenschappelijke najaarsvergadering van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) plaats op de laatste vrijdag voor de vroegste herfstvakantie: 11 oktober. De Wetenschapsdag wordt dit jaar georganiseerd door de NFN, NierNieuws, Nierpatiënten Vereniging Nederland en de Nierstichting. Het programma wordt deze zomer bekend gemaakt, dan is het ook mogelijk om in te schrijven.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier