Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Screening op albuminurie goede voorspeller risico op nierfalen

Door Merel Dercksen 

'Niet alleen de risicogroepen controleren'

Uit Gronings onderzoek blijkt, dat screening op de aanwezigheid van eiwit in de urine een goede manier is om te voorspellen of iemand nierfalen zal ontwikkelen. Het is daarbij niet nodig, of zelfs onwenselijk, om de test te beperken tot risicogroepen. Ook bij mensen die voor zover bekend verder gezond zijn, is albuminurie een goede indicator voor het risico op nierfalen.

De Groningse onderzoekers testten bij 40.854 mensen tussen de 28 en 75 jaar, of er sprake was van eiwit in de ochtendurine, albuminurie. Bij een subgroep van 6.879 deelnemers deden zij uitgebreider onderzoek: bij hen maten zij de totale albumine-uitscheiding in de urine van een hele dag en deden een schatting van de nierfunctie. Deze mensen volgden zij zo zes jaar. Vervolgens vergeleken ze alle verkregen gegevens met de data van Renine, de REgistratie NIerfunktievervanging NEderland.

Gedurende de jaren dat het onderzoek liep, startten 45 mensen met een nierfunctievervangende therapie. De hoeveelheid eiwit in de urine blijkt verband te houden met een verhoogd risico op nierfalen: hoe groter de mate van albuminurie, hoe groter het risico op verlies van de nierfunctie. Ook ligt het tempo waarin de nierfunctie achteruit gaat, hoger bij een grotere aanwezigheid van eiwit.

Gebruik van deze test bij een doorsnede van de bevolking en de grens trekken bij meer dan 20 mg albumine per liter, levert een gevoeligheid op van bijna 60 procent in het identificeren van mensen die hun nierfunctie zullen verliezen. Een beperking van de screening tot risicogroepen, zoals mensen van wie bekend is dat zij hoge bloeddruk of diabetes hebben, maakt de gevoeligheid van de test nauwelijks groter. Wel wordt dan 45 procent van de mensen met albuminurie gemist.

sterren Gepubliceerd: donderdag 19-02-2009
Bron: Journal of the American Society of Nephrology | Nog geen reacties
Inspirerende dag over therapietrouw

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Op deze dag is gekozen voor het onderwerp 'therapietrouw', omdat 50-75% van de patiënten, ongeveer zes maanden na de start van de behandeling, in meer of mindere mate therapieontrouw is. Deze cijfers zijn zorgelijk, want door therapieontrouw is het effect van de behandeling niet optimaal en de gevolgen kunnen ernstig zijn. Uit onderzoek is gebleken dat er verschillende redenen voor therapieontrouw zijn:

Lees meer »

Overweldigende opbrengst benefietavond »

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc. De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken.

Lees meer »

Benefiet voor Nefrotisch Syndroom: win kaarten! »

Op maandag 18 november vindt in Nijmegen voor de tweede keer een grootse benefietavond plaats waarbij een van de goede doelen het onderzoek van dr. Rutger Maas (Radboudumc) naar nefrotisch syndroom is. NierNieuws heeft twee kaarten weg te geven voor deze spectaculaire avond; wint u die? Wie er op een andere manier aan bij wil dragen kan zich nog opgeven als vrijwilliger.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier