Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Marokko betaalt alle zorg voor zijn nierpatiŽnten

Door Jeroen van Setten 

In het kader van de strijd tegen chronische nierziekten heeft het Marokkaanse ministerie van Volksgezondheid een overeenkomst getekend met de private sector. Het doel is dat bestaande en nieuwe privťdialysecentra de zorg voor 1500 patiŽnten die op een wachtlijst voor dialyse staan op zich nemen.

Marokkaans Dialysecentrum Foto: S. Zoheir

Marokkaans Dialysecentrum

Het ministerie heeft hiervoor 5,4 miljoen euro gereserveerd. 'Deze overeenkomst is een primeur', zegt gezondheidsminister Yasmina Badou in Le Matin, 'omdat het hierdoor mogelijk wordt nierpatiŽnten gratis volledige zorg te verlenen, wat tot op heden niet bestaat in deze sector.'

Om de sterk groeiende aantallen nierpatiŽnten ook in de toekomst te kunnen blijven opvangen, zullen naast de 56 bestaande particuliere dialysecentra, twaalf nieuwe centra verrijzen. Een uitbreiding met 250 nieuwe machines. Tegelijk met deze uitbreiding worden 25 artsen opgeleid tot nefroloog en komen er 150 dialyseverpleegkundigen bij.

Ongeveer een miljoen Marokkanen lijdt aan een nierziekte. Hun aantal stijgt jaarlijks met 5 ŗ 7 procent. Op dit moment heeft Marokko 131 nefrologen. Daarvan werken er relatief veel in de privťklinieken. In het land levert de privťsector het grootste deel van het aanbod in de gezondheidszorg.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 21-02-2009
Bron: Le Matin | Nog geen reacties
Nieuwe donorwet: berichten van het Bootcongres

Nog vier maanden, dan gaat de nieuwe donorwet in. Dat is niet alleen voor de 'gewone Nederlander' een verandering. Voor zorgverleners verandert er net zo goed van alles. En voor sommige mensen, bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking, is het nog een extra uitdaging om de beslissing te kunnen nemen die de nieuwe wet van ze vraagt. Tijdens de eerste ochtend van het jaarlijkse Bootcongres van de Nederlandse Transplantatie Vereniging, kregen de deelnemers een toelichting op de veranderingen en op de drempels en uitdagingen die met de nieuwe wet samenhangen.

Op de achtergrond wordt een nieuwe ICT-systeem gebouwd, dat volgens Lili Guo van het ministerie van VWS op schema ligt. Vanaf 1 juli krijgt iedere Nederlander van 18 jaar of ouder, die nog niets heeft laten vastleggen over al dan niet donor willen zijn, een brief met het verzoek iets te registreren. Wie daar niet op reageert, krijgt een tweede brief met hetzelfde verzoek. Inwoners die niets laten vastleggen, worden geregistreerd als iemand die geen bezwaar heeft tegen donatie. Ook daarover krijgt de betrokkene weer een brief.

Lees meer »

Oproep: Doneer 1 minuut »

Op dinsdag 14 januari doen nier-, lever-, en hartpatiënten uit heel Nederland, die op de wachtlijst staan voor een nieuw orgaan, een persoonlijke oproep: Laat je dierbaren weten of je donor wilt zijn. Dit onder de tag 'Doneer 1 minuut'. 50% van de Nederlanders bespreekt zijn donorwensen niet met naasten, wat kan leiden tot twijfel bij nabestaanden of een keuze voor donatie daadwerkelijk bewust was. Bijna driekwart van de nabestaanden weigert bij twijfel dan ook in te stemmen met donatie.

Lees meer »

Donatie na euthanasie geeft waardevolle betekenis »

Orgaandonatie na euthanasie is een zeer waardevolle procedure voor mensen die na hun overlijden iets willen betekenen voor één of meerdere patiënten die op de wachtlijst staan voor een gezond orgaan. Dat concludeert promovendus, jurist en anesthesioloog (i.o.) Jan Bollen van het Maastricht UMC+. Tussen 2002 (het jaar dat euthanasie wettelijk mogelijk werd) en 2018 ondergingen 81.418 patiënten in Nederland en België euthanasie.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier