Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Meer netvliesdegeneratie bij chronisch nierpatiŽnten

Door Merel Dercksen 

Bij nierpatiŽnten begint de oogaandoening maculadegeneratie vaak op jongere leeftijd dan bij mensen met een normale nierfunctie. Ook komt een agressieve vorm, waarbij het gezichtsvermogen snel achteruitgaat, bij hen vaker voor. Maar het verloop van de meest voorkomende variant is niet anders dan bij verder gezonde mensen.

Oogartsen verbonden aan het universiteitsziekenhuis in Wisconsin (VS) onderzochten het verband tussen cystatine C-niveaus in het bloed en chronische nierziekten, en het vůůrkomen van leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie. Deze oogaandoening, ook wel netvliesslijtage genoemd, is in geÔndustrialiseerde landen de belangrijkste oorzaak van een blijvende achteruitgang van het gezichtsvermogen bij mensen boven de 55 jaar.

De deelnemers werden ingedeeld in mensen met een ernstige nierfunctiestoornis aan het begin van de studie (minder dan 45 ml/min), een matige nierfunctiestoornis (tot 60 ml/min) of 'normaal' (meer dan 60 ml/min). Bijna 3800 deelnemers in de leeftijd van 43 tot 86 jaar lieten tenminste twee keer een foto van hun macula, de gele vlek in het oog, maken.

De artsen vonden een verband tussen de hoeveelheid cystatine C in het bloed, wat een maat is voor de nierfunctie, aan het begin van de studie, en het vroegtijdig optreden van maculadegeneratie. Dat verband is er ook met het optreden van de zogenaamde 'natte' vorm, een ernstig verlopende variant van maculadegeneratie. De oogaandoening treedt wel vaker vroeg op bij mensen die een slechtere nierfunctie hebben, maar wordt daarna niet sneller erger dan bij patiŽnten met een normale nierfunctie. Wat de oorzaak is van het op jongere leeftijd ontstaan van de oogafwijking bij een slechtere nierfunctie, weten de onderzoekers niet.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 14-02-2009
Bron: Archives of Ophthalmology | Nog geen reacties
Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt. Marloes Sol promoveerde op onderzoek naar de moleculaire factoren die een rol spelen in het ontstaan van deze vaatproblemen.

Atherosclerose is verantwoordelijk voor het ontstaan van onder andere een hart- of herseninfarct. Endotheelcellen, met daarop een beschermende gelei-achtige laag, glycocalyx genoemd, bekleden de binnenkant van bloedvaten en zijn essentieel voor een goed functionerend bloedvatstelsel. Disfunctie van endotheelcellen, door bijvoorbeeld diabetes, speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van glomerulosclerose en atherosclerose. Welke moleculaire factoren betrokken zijn bij het ontstaan van endotheeldisfunctie in glomerulosclerose en atherosclerose is nog vrij onbekend.

Lees meer »

Op hol geslagen afweersysteem leidt vaak tot acuut nierfalen »

Een afweersysteem dat op hol slaat na een infectie kan leiden tot acuut nierfalen. Dat overkomt bijna de helft van de patiënten die na een ernstige infectie op een intensive care afdeling van een ziekenhuis belanden. Bij een deel van deze patiënten is dit tijdelijk. Maar bij het grootste gedeelte leidt dit tot aanhoudend nierfalen en zelfs dialyse.

Lees meer »

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier