Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Meer netvliesdegeneratie bij chronisch nierpatiŽnten

Door Merel Dercksen 

Bij nierpatiŽnten begint de oogaandoening maculadegeneratie vaak op jongere leeftijd dan bij mensen met een normale nierfunctie. Ook komt een agressieve vorm, waarbij het gezichtsvermogen snel achteruitgaat, bij hen vaker voor. Maar het verloop van de meest voorkomende variant is niet anders dan bij verder gezonde mensen.

Oogartsen verbonden aan het universiteitsziekenhuis in Wisconsin (VS) onderzochten het verband tussen cystatine C-niveaus in het bloed en chronische nierziekten, en het vůůrkomen van leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie. Deze oogaandoening, ook wel netvliesslijtage genoemd, is in geÔndustrialiseerde landen de belangrijkste oorzaak van een blijvende achteruitgang van het gezichtsvermogen bij mensen boven de 55 jaar.

De deelnemers werden ingedeeld in mensen met een ernstige nierfunctiestoornis aan het begin van de studie (minder dan 45 ml/min), een matige nierfunctiestoornis (tot 60 ml/min) of 'normaal' (meer dan 60 ml/min). Bijna 3800 deelnemers in de leeftijd van 43 tot 86 jaar lieten tenminste twee keer een foto van hun macula, de gele vlek in het oog, maken.

De artsen vonden een verband tussen de hoeveelheid cystatine C in het bloed, wat een maat is voor de nierfunctie, aan het begin van de studie, en het vroegtijdig optreden van maculadegeneratie. Dat verband is er ook met het optreden van de zogenaamde 'natte' vorm, een ernstig verlopende variant van maculadegeneratie. De oogaandoening treedt wel vaker vroeg op bij mensen die een slechtere nierfunctie hebben, maar wordt daarna niet sneller erger dan bij patiŽnten met een normale nierfunctie. Wat de oorzaak is van het op jongere leeftijd ontstaan van de oogafwijking bij een slechtere nierfunctie, weten de onderzoekers niet.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 14-02-2009
Bron: Archives of Ophthalmology | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier