Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Brits ziekenfonds vergoedt nieuw medicijn bij nierkanker toch

Door Merel Dercksen 

PatiŽnten in Groot-BrittanniŽ met gevorderde nierkanker krijgen het medicijn Sutent toch vergoed. Dat heeft het National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) besloten na een eerdere afwijzing waar veel kritiek op kwam. De drie andere middelen die bij dezelfde aandoening ingezet zouden kunnen worden, zijn volgens NICE nog altijd te duur in verhouding tot het resultaat dat ze opleveren.

Vorig jaar besloot NICE dat vier nieuwe medicijnen tegen uitgezaaid niercelcarcinoom te duur waren en te weinig opleverden. Hierom zouden ze geen van alle beschikbaar worden gesteld via de National Health Service (NHS). Dit kwam de organisatie op zoveel kritiek te staan, dat ze besloot tot een heroverweging. Hierin werden de resultaten van de meest recente studies meegenomen.

De verwachting was, dat in elk geval Sutent van fabrikant Pfizer, en waarschijnlijk een ander medicijn alsnog goedgekeurd zou worden. De beslissing hierover was al in januari genomen, maar de bekendmaking kon nog enkele maanden op zich laten wachten.

Over Sutent oordeelde NICE al eerder dat het effectief was, maar het zou te duur zijn. Pfizer heeft een aanbod gedaan om voor de NHS de prijs te laten zakken door zelf de eerste behandelingscyclus te betalen. De NHS betaalt vervolgens de rest van de behandeling voor de patiŽnten die baat blijken te hebben bij het medicijn. Bayer heeft een vergelijkbaar voorstel gedaan met betrekking tot Nexavar, maar op dat aanbod is NICE niet ingegaan. De beslissing om Avastin, Nexavar en Torisel niet beschikbaar te stellen is niet onherroepelijk, maar er zal iets moeten veranderen, willen die medicijnen ook voor vergoeding in aanmerking komen, verklaarde NICE.

Belangenorganisaties zijn blij met het nieuwe beleid, maar blijven proberen de andere drie middelen ook vergoed te krijgen.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 07-02-2009
Bron: The Guardian | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier