Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Fosfaatbinder voor nierzieke katten nu verkrijgbaar

Door Merel Dercksen 

De fosfaatbinder van Bayer voor nierzieke katten, is nu ook in Nederland verkrijgbaar. Onder de naam Renalzin moet het voedinggssupplement de opname van fosfaat uit de voeding verminderen en zo klachten verminderen en verdere achteruitgang van de nieren vertragen.

Chronische nierinsufficiëntie bij katten verloopt zo subtiel dat het onopgemerkt blijft tot de kat ernstig ziek is. Op dat moment is al 85 procent van de nierfunctie aangetast, waardoor zowel de duur als de kwaliteit van het leven van de kat vermindert. Chronische verlopende nierziekten treffen één op drie katten ouder dan 15 jaar en 10 procent van alle katten boven de 7 jaar loopt risico op de ziekte. Fosfaatbeperking in de voeding is ook bij katten een belangrijke stap bij het stabiliseren van chronische nieraandoeningen.

De fosfaatbinder Renalzin van Bayer vermindert de opname van fosfaat uit de voeding. Het supplement kan met behulp van een pompje aan de normale voeding toegevoegd worden. De werkzame stof is lantharenol (lanthaancarbonaat-octahydraat), dit bindt aan het fosfaat. Verder zit er nog kaolin (een soort klei) en vitamine E in het product. Aangeraden wordt, om altijd een dierenarts te raadplegen over het gebruik van Renalzin. De effecten op de lange termijn zijn nog niet bekend. Een pompje van 150 ml kost € 28.57.

sterren Gepubliceerd: maandag 02-02-2009
Bron: Dierapotheker | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier