Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Beurs voor Groningse onderzoeker van behandeling nierziekten

Door Merel Dercksen 

Twee recent gepromoveerde artsen van het UMC Groningen hebben de eerste Mandema-stipendia ter waarde van 100.000 euro ontvangen. Een van de begunstigden is dr. Martin de Borst (1980), in opleiding tot internist. Hij doet onderzoek naar de behandeling van mensen met een chronische nierziekte. Folkert Kuipers, decaan en lid van de Raad van Bestuur van het UMCG, reikte de beurzen uit tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van het UMCG op 8 januari.

Het Mandema-stipendium is een persoonsgebonden beurs die artsonderzoekers ondersteunt bij het combineren van hun opleiding tot medisch specialist met het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Voor getalenteerde artsonderzoekers die tijdens hun studie of vlak daarna hun proefschrift hebben afgerond en een academische carrière ambiëren, is de opleiding tot medisch specialist vaak een hindernis. Want tijdens de opleiding is er nauwelijks ruimte voor het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek.

Om het enthousiasme voor het onderzoek tijdens de opleiding vast te houden en om deze talenten te behouden voor een toekomstige academische positie, ontwikkelde het UMCG het Mandema-stipendium. Behalve uit een persoonsgebonden geldbedrag van minimaal 60.000 euro, bestaat de ondersteuning ook uit begeleiding door een mentor en de opleider tijdens het traject. Het stipendium is in 2008 ingesteld en zal jaarlijks aan maximaal drie kandidaten worden uitgereikt. Het Mandema-stipendium is vernoemd naar prof.dr. Enno Mandema (1921), emeritus hoogleraar Interne Geneeskunde in het UMCG.

Het onderzoek van De Borst richt zich op het effect van de toevoeging van vitamine D aan de standaardbehandeling van patiënten met een chronische nierziekte. Hij promoveerde op 31 januari 2007 op een onderzoek naar de rol van proteïnekinases, 'boodschappermoleculen', bij nierziekten.

sterren Gepubliceerd: maandag 12-01-2009
Bron: UMCG | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier